آیا می دانید دیتاسنتر چیست و چطور کار می کند؟ ما چه استفاده هایی می توانیم از دیتاسنترها داشته باشیم؟ به دلیل کاربردهای بسیار زیادی که دیتاسنترها در دنیای امروز برای بشر دارند و تقاضای بالای استفاده از آن، نیاز به آموزش این که دیتاسنتر چیست و چطور می توانیم از آن استفاده کنیم، یکی از ابهامات رایج امروز جامعه هدف دیتاسنترهاست، ولی در این خصوص اصلا جای نگرانی نیست، چرا که ما در سامانه احراز به شما کمک می کنیم در ابتدا یاد بگیرید دیتاسنتر چیست و به چه شکل هایی می توانید از آن ها استفاده کنید و در ادامه نیز بهترین دیتاسنترهای دنیا را به شما معرفی می کنیم که قطعا به کارتان می آید، پس حتما با احراز همراه بمانید تا صفر تا 100 دیتاسنترها را به زبان ساده و کاملا رایگان یاد بگیرید.

دیتاسنتر چیست

انواع گوناگونی از اطلاعات وجود دارند که به صورت معمول به روش خاصی دسته‌ بندی می‌ شوند؛ برای کامپیوترها و رسانه‌ های انتقال حال حاضر، این اطلاعات به شکل باینری جهت درک و فهم متقابل انسان و رایانه تبدیل می‌ شوند. به صورت کلی دیتاسنتر یک مکان فیزیکی می باشد که خدمات و زیرساخت‌ های اصلی فناوری اطلاعات مورد استفاده برای سیستم‌ های کامپیوتری خانگی و اجزای مرتبط مانند سیستم‌ های مخابرات را در خود جای‌ داده است.


پربازدیدترین : احراز هویت در بایننس


به بیان ساده تر در یک دیتاسنتر تعداد زیادی رایانه وجود دارد که هر یک محل نگهداری اطلاعات موجود در دنیای اینترنت و وب به حساب می آیند. به این خاطر که در دسترس بودن همیشگی داده‌ ها برای تداوم کسب و کار الزامی است، دیتاسنترها مواردی مثل زیرساخت‌ های منبع تغذیه، اتصالات تجهیزات ارتباط داده، کنترل‌ های محیطی و دستگاه‌ های امنیتی گوناگون را برای عدم ایجاد مشکل در تداوم سرویس‌ دهی فراهم می کنند.

ایجاد بستر امنیتی خوب در مراکز داده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، به این خاطر که این مراکز، داده‌ های مهم و حیاتی سازمان‌ ها را در خود نگه می دارند و هرگونه نقص در بستر امنیتی، امکان حمله سایبری را ایجاد خواهدک رد که در کنار تهدید اطلاعات، می‌ تواند ضرر و زیان بسیاری برای ما به همراه داشته باشد. می توان گفت که بهترین دیتاسنترها جهت حفاظت هر چه بهتر از اطلاعات و جلوگیری از صدمات احتمالی، بروزترین امکانات موجود برای برقراری امنیت را مورد استفاده قرار می دهند تا از اطلاعات شما به بهترین شکل مراقبت به عمل آورند.

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم، Data Center یا همان مرکز داده، به مجموعه ای سرورها می گویند که به شکل شبانه روزی روشن هستند و در حال پایش، پردازش و ذخیره سازی اطلاعات می باشند. هر وب سایتی که در هر نقطه از دنیا راه اندازی شود، باید بر روی یک دیتا سنتر قرار داده شود. در حقیقت شما زمان راه اندازی وب سایت، یک هاست یا سرور می خرید که در واقع این هاست یا سرور نهایتا به وسیله یک مرکز داده در لوکیشن ایران یا خارج در اختیار شما قرار گرفته است.

دیتا سنتر بسیار حائز اهمیت است، چرا که ساختمان بیشتر دیتا سنترها از سیستم های امنیتی پیشرفته، سیستم تهویه پیشرفته، اطفا حریق و سیستم های قدرتمند توزیع برق برخوردارند. جالب است بدانید که بیشتر مراکز داده به یک سامانه برق اضطراری مجهز ‌اند. پیاده‌ سازی یک دیتاسنتر، به صورت معمول بر پایه شبکه‌ عظیمی از منابع پردازشی و ذخیره‌ سازی انجام می شود که با کمک یک زیرساخت ارتباطی قوی، امکان ارائه سرویس‌ های اینترانتی یا اینترنتی انتقال داده را در مقیاس‌ های گوناگون امکانپذیر می کند. می توان گفت که دیتاسنترها موارد استفاده مختلفی دارند که از اصلی ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • ارائه سرویس های پست الکترونیک
  • پایگاه اختصاصی اشتراک مکانی و اختصاصی
  • پایگاه برای ارائه سرویس برنامه های کاربردی
  • محلی برای ارائه سرویس های بازی در یک شبکه
  • تبدیل شدن به یک پایگاه برای ارائه سرویس میزبانی وب

امروزه بسیاری از شرکت ها در دنیا و ایران در حال ارائه خدمات دیتا سنترینگ هستند. طبیعتا بعضی از این شرکت ها به علت کیفیت و یا سابقه بالاتر، از اعتبار به مراتب بیشتری برخوردار هستند. به عنوان مثال در ایران دیتاسنترهای آسیاتک، افرانت، مرکز داده تبیان، مرکز داده شاتل از اصلی ترین گزینه کاربران هستند و همچنین دیتاسنترهای خارجی SoftLayer IBM، iWeb، OVH و … نیز از بزرگترین مراکز داده جهانی به حساب می آیند. دیتاسنترها مطابق با نوع خدماتی که در اختیار کاربران خود قرار می دهند، در چند دسته تقسیم بندی می شوند که در ادامه این مطلب به آن ها نیز اشاره کرده ایم، پس تا انتها با سامانه احراز همراه بمانید.

دیتاسنتر ها از چه بخش ​هایی تشکیل شده​ اند؟

مراکز داده از قسمت های گوناگونی تشکیل شده است و قابلیت هایی مثل سخت‌ افزار‌های فناوری اطلاعات و تجهیزات شبکه را در خود جای داده است. دیتاسنتر‌ها به صورت معمول در راستای ایمن سازی منابع فناوری اطلاعات راه اندازی می شوند. مراکز داده به صورت معمول از اجزای زیر تشکیل می شوند:

  • تجهیزات شبکه : به صورت کلی تجهیزات شبکه شامل سوئیچ، روتر‌ها و فایروال​‌ ها می باشد.
  • سخت‌ افزار‌های محاسباتی : واحد‌های محاسباتی شامل دستگاه​‌ های ذخیره ​سازی داده و دیگر سخت ​افزار‌های پردازش اطلاعات می باشند.
  • زیرساخت ​‌های ذخیره‌ سازی و استوریج​‌ ها : زیرساخت ​‌های ذخیره‌ سازی و استوریج​‌ ها با توجه به نوع دیتاسنتر تعیین خواهد شد.
  • اتاق ملاقات : از دیگر اجزای دیتاسنتر‌ها می توان به اتاق ملاقات اشاره کرد که منطقه ​ای مناسب برای اتصال فیزیکی شبکه ​‌های مخابراتی و تبادل ترافیک هستند.
  • تجهیزات توزیع برق : از دیگر اجزای دیتاسنتر​‌ها تجهیزات توزیع برق است که شامل کابل کشی، سوئیچینگ الکتریکی، مولد برق پشتیبان و در نهایت برق اضطراری UPS می باشد.
  • سیستم ​‌های خنک‌ کننده : در دیتاسنتر سیستم ​‌های خنک‌ کننده به منظور تهویه مطبوع اتاق سرور و کامپیوتر‌ها، رطوبت‌ گیری و رطوبت زدایی تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرد.
  • تجهیزات تلکام : در یک دیتاسنتر به منظور اتصالات حامل شبکه، تجهیزات گوناگونی را مورد استفاده قرار می دهند که این تجهیزات می‌ ​توانند نیاز به حضور در مرکز داده را با ایجاد دسترسی​‌ هایی از راه دور کاهش دهند.
  • قفسه​‌ ها : سخت ​افزار‌های دیتاسنترها به صورت معمول در قفسه ​‌هایی نصب می‌ ​شوند که استفاده از فضا را در این مرکز بیشتر می کنند. امکان دارد قفسه​‌ ها به شکل عمودی یا افقی باشند و فضای کافی برای سیستم ​‌های کابلی سقفی به وجود آورند.
  • تجهیزات اطفای حریق : در دیتاسنترها به منظور جلوگیری از حریق سیستم اطفاء حریق را به شکلی ​پیاده‌ سازی می‌​ کنند که تمام محیط را پوشش دهد. سیستم​‌ های فعال جهت حفاظت در مقابل آتش به تجهیزاتی مثل آشکارساز‌های دود و سیستم اپرینکلر آتش احتیاج دارند. برای سیستم​‌ های غیرفعال از تجهیزاتی مثل موانع مقاوم در برابر آتش بهره گرفته می شود.

نحوه کار دیتاسنترها به چه صورت است؟

پیش تر یاد گرفتیم که دیتاسنتر از مجموعه‌ سرورهای کامپیوتری تشکیل شده است که داده‌ ها را از طریق ارتباطات شبکه‌ داخلی یا اینترنتی رد و بد و یا پردازش می کند. جهت درک بهتر نحوه کارکرد مراکز داده، سرورها را در پشت مجموعه‌ ای از لایه‌ ها تصور کنید که در پایین‌ ترین این لایه‌ ها، داده‌ ها قرار دارند. برای مثال زمانی که شما یک آدرس اینترنتی را در مرورگر خود تایپ می کنید، درخواستی برای سرور یا سرورهایی در دیتاسنتر اینترنتی فرستاده می شود؛


پربازدیدترین : وریفای بروکر فارکس به زبان ساده


جالب است بدانید که این درخواست در ابتدای امر به وسیله لایه‌ های امنیتی دیتاسنتر برای بدافزارها یا هر نوع آلودگی دیگر ارزیابی می شود و در ادامه درخواست به سوییچی در لایه دسترسی فرستاده خواهد شد. سوییچ درخواست را به سمت وب سرور فیزیکی یا مجازی در لایه داخلی شبکه هدایت خواهد کرد که امکان دارد برای حفظ پایداری و توانایی مدیریت ترافیک بالا، از طریق تقسیم بار میان خوشه‌ ای از سرورها، پشت یک Load Balancer قرار داشته باشد.

در گام بعدی سرور، درخواست را دریافت، پردازش و به سمت سرور بانک اطلاعاتی هدایت می کند و برای پاسخ، داده‌ های مربوط را از بانک اطلاعاتی در مرکز شبکه مرکز داده فراخوانی می‌ کند. درخواست پردازش شده با گذر از لایه ذخیره‌ سازی شبکه، اطلاعات لازم را از دیسک‌ ها استخراج می‌ کند و در ادامه با تقسیم پاسخ دریافت شده در قالب بسته‌ هایی برای انتقال آماده خواهند شد. در انتها با انتخاب بهترین و پرسرعت ترین مسیر به وسیله روترها از طریق بسترهای ارتباطی/شبکه‌ ای بی‌ سیم یا با سیم در قالب یک صفحه وب یا انواع دیگر داده‌ ها به مبدا درخواست کننده فرستاده خواهد شد و این مسیر همواره در دیتاسنترها در حال تکرار است.

سیستم برق‌ رسانی در دیتاسنترها چگونه است؟

با توجه به این موضوع که همه چیز در مرکز داده بایستی همواره بدون مشکل اجرایی گردد، مدیران تأسیسات بایستی مطمئن باشند که تجهیزات حیاتی از یک منبع برق قوی و بدون وقفه به صورت ثابت برخوردارند، از همین روی بیشتر مراکز داده برای حصول تداوم در خدمات‌ رسانی و کاهش قطعی برق تا حدی که امکان دارد، یک منبع تغذیه پشتیبان در محل یا نزدیک خود در نظر گرفته اند. بیشتر مواقع منبع تغذیه پشتیبان از یک ژنراتور سوختی تامین می شود که خود با بنزین یا گازوئیل کار می کند.

دیوار آتش در دیتاسنترها چگونه است؟

دیوار آتش مرکز داده، به نرم‌ افزار یا سخت‌ افزاری گفته می شود که ترافیک ورودی و خروجی از شبکه آن را جهت فیلتر کردن تهدیدات خارجی مورد نظارت قرار می دهد. در حال حاضر دیتاسنترها محل نگهداری حائز اهمیت ترین سرورهای اینترنتی، فضاهای ابری و … می باشد که به شدت آسیب‌ پذیرند.

قسمت فناوری اطلاعات یک دیتاسنتر به خوبی از این موضوع مطلع است که ایمن سازی مجموعه از تهدیدات مخرب و عدم دسترسی غیرمجاز، برای ادامه کار آن الزامی است، از این روی دیوارهای آتش در تمام مراکز داده دنیا موجود و همواره در حال بروزرسانی می باشند.

سیستم تهویه هوا در دیتاسنترها چگونه است؟

دیتاسنترها در راستای از بین بردن گرمای تولید شده به وسیله سرورها و دیگر منابع گرمائی به سیستم‌ های تهویه قدرتمندی احتیاج دارند که این سیستم‌ ها بایستی ایمن و در طول شبانه‌ روز در حال کار باشند تا بتوانند از بروز هرگونه خطر احتمالی جلوگیری نمایند.

این را هم باید در نظر داشت که تمام اجزای سیستم‌ های تهویه در مراکز داده به یک دیگر ارتباط دارند و با توجه به مواردی که گفتیم، نباید اجازه داد هیچ یک از آن‌ ها با نقص فنی همراه شود. جالب است بدانید که در بهترین دیتاسنترهای جهان تهویه مناسب از جمله دما، رطوبت و تمیزی هوا بایستی با مشخصاتی که به وسیله سازنده تجهیزات ارائه می‌ شود، تطابق داشته باشد.

پشتیبانی در دیتاسنترها چگونه است؟

پشتیبانی مراکز داده به دو صورت گوناگون انجام می شود که به شرح زیر می باشند:

  1. زیرساخت : دیتاسنترها مکانی حیاتی هستند که با یک پشتیبانی قوی و قابل‌ اعتماد متشکل از زیرسیستم‌ های برق، منابع تغذیه بدون وقفه، ژنراتورهای پشتیبان، تجهیزات تهویه و خنک‌ کننده، سیستم‌ های اطفاء حریق و سیستم‌ های امنیتی محافظت می‌ شوند.
  2. اکتیو : در این بخش تمام دیتاسنترها ملزم به ترمیم نگهداری سوئیچ‌ ها، روترها و سرورها خواهند بود؛ به صورتی که هر جزء بتواند بدون ایجاد اختلال برای انجام این فرایند جداسازی شود.

دلایل اهمیت مراکز داده چیست؟

در سالیان اخیر و با کاهش قیمت تجهیزات کامپیوتری و امکان دسترسی آسان و فراگیر به اینترنت پرسرعت و همچنین وابستگی روز افزون کسب و کارها به فناوری اطلاعات، خدمات دیتاسنتر‌ بسیار بیشتر از گذشته مورد توجه کاربران و سازمان ها قرار گرفته است. امروزه دیتاسنترها نقش حائز اهمیتی را در حوزه اقتصاد دیجیتال بر عهده دارند و پشتیبانی طیف گسترده ای از فعالیت‌ های مهم دولت‌ ها، جامعه و کسب و کارها را بر عهده دارند.


پربازدیدترین : احراز هویت ovh به زبان ساده


حجم فعالیت برخی از سرویس‌ های اینترنتی به اندازه ای زیاد است که بعضی مواقع حتی تا ۱۰ سرور کامپیوتری هم جوابگوی احتیاجات آن ها نیست! با این شرایط، تنها شبکه عظیمی از صدها و حتی هزاران سرور کامپیوتری می توانند تا از عهده تامین احتیاجات این سرویس‌ ها برای ذخیره‌ سازی، رایانش و انتقال داده‌ ها بربیایند. از دیدگاه سازمانی در فناوری اطلاعات، دیتاسنترها بستر مورد نیاز را جهت پیاده‌ سازی و اجرای بدون وقفه برنامه‌ های کاربردی سازمان‌ ها و فعالیت آن ها فراهم می آورند.

مدیریت ارتباط با مشتری یا همان CRM، برنامه‌ ریزی منابع سازمانی یا همان ERP، پست الکترونیک، ذخیره‌ سازی، تهیه نسخه پشتیبان و اشتراک فایل‌ ها، کلان داده، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، خدمات ارتباطی درون سازمانی، انتقال، پردازش و رایانش بدون وقفه داده‌ های عظیم، از جمله مرسوم ترین موارد استفاده دیتاسنتر در سازمان‌ ها، دانشگاه‌ ها و شرکت‌ های مختلف به حساب می آید. جالب است بدانید که شرکت‌ های بزرگی مثل گوگل، مایکروسافت و آمازون، با تاسیس مراکز داده در نقاط گوناگون دنیا، همیشه در حال تلاش برای این هستند تا زیرساخت‌ های مورد نیاز را برای پاسخگویی به احتیاجات گوناگون جامعه بین‌ المللی در مناطق گوناگون جهان فراهم نمایند.

چرا دیتاسنتر برای کسب و کارهای آنلاین حائز اهمیت است؟

بیشتر برنامه‌ های کاربردی و فعالیت‌ های تجاری در یک شرکت داده‌ هایی را تولید می کند که بایستی به صورت ایمن ذخیره و نگهداری شود که در این بین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وب سایت‌ ها
  • معاملات آنلاین
  • بانک‌ های داده
  • ایمیل‌ ها و داده‌ ها
  • برنامه‌ های بهره وری
  • دسکتاپ‌ های مجازی
  • داده‌ ها در ابزارهای CRM
  • برنامه ریزی منابع شرکت
  • خدمات ارتباطی و همکاری
  • کلان داده و هوش مصنوعی

در واقع شرکت‌ های بزرگ حجم بسیار بزگری از داده‌ ها را جمع آوری می‌ کنند که به سرورهای لینوکس یا ویندوزی زیاد و فضای ذخیره سازی زیادی احتیاج دارد. معمولا یک اتاق سرور ساده دیگر برای مقابله با این حجم داده کفایت نمی کند و از طرفی تعمیر و نگهداری آن قطعا کار ساده و راحتی نخواهد بود!

نکته دیگر بحث هزینه است، چرا که هزینه‌ های بالای انرژی و در برخی موارد حتی نظارت شبانه روزی برای جلوگیری از خرابی سرورها و جلوگیری از حملات سایبری، برخی از شرکت‌ ها را به محدودیت‌ های خود سوق می‌ دهد. در این زمان هاست که مراکز داده بهترین انتخاب برای افراد مختلف و سازمان ها به حساب می آیند. بدین وسیله داده‌ ها در مکانی امن ذخیره خواهند شد که شبانه‌ روز تحت نظارت اند. همچنین یک مرکز داده مکانیزم‌ های کنترل دما را نصب می‌ کند تا از گرم شدن بیش از حد سرورهای خود جلوگیری نماید که خود این موضوع نیز بسیار حائز اهمیت می باشد.

با این وجود منبع تغذیه اضطراری تضمین می‌ کند که داده‌ ها به شکل ایمن ذخیره می‌ شوند و خطر خرابی سرور کاهش پیدا می کند. بسته به نوع مرکز داده، شرکت‌ ها به صورت معمول تنها هزینه فضا و برق مصرفی خود را می پردازند و در مقابل، آن ها در زمان مدیریت و زیرساخت صرفه جویی می‌ کنند و قادرند روی تجارت اصلی خود متمرکز شوند.

یک دیتاسنتر مدرن چه ویژگی هایی دارد؟

بهترین و مدرت ترین مراکز داده با مدیریت بهینه فضا و ظرفیت‌ ها، حداکثر استفاده را از فضای فیزیکی خود می برند و در عین حال قوی ترین توان پردازشی، ذخیره‌ سازی و پیاده‌ سازی شبکه را با استفاده از تکنولوژی مجازی‌ سازی امکان پذیر می کنند. مراکز داده مدرن دارای زیرساخت منعطفی دارند و همیش در تلاشند تا خود را با رشد سریع تکنولوژی‌ ها همگام ‌کنند تا امکان ارتقای ساده و بدون دردسر سرویس‌ ها در سریع ترین زمان ممکن فراهم آید.


پربازدیدترین : احراز هویت vultr به زبان ساده


در واقع این مراکز باید آمادگی داشته باشند تا جوابگوی ظرفیت‌ ها و کارکردهای مورد نیاز در آینده نیز باشند. یک دیتاسنتر مدرن با پیاده‌ سازی درست سیستم سرمایشی و سیستم توزیع برق، به میزان چشمگیری زمینه کاهش هزینه‌ ها و مصرف انرژی را فراهم می کند. برای مثال استفاده از استانداردها و راهکارهایی مثل راهکار راهروی سرد و راهروی گرم، میزان مصرف انرژی را تا حد قابل چشمگیری کاهش می‌ دهد و کارآمدی سیستم سرمایشی را چندین برابر کند.

مدرن‌ ترین مراکز داده به صورت معمول از دستورالعمل‌ ها و فرایندهایی پیروی می کنند که با دقت و به بهترین صورت در قالب مستندات تهیه، تدوین و تنظیم شده‌ اند. در واقع آن ها با ایجاد سالن ناک یا مرکز عملیات شبکه، به شکل بی وقفه بر فعالیت‌ ها، لایه‎‌های امنیتی و سطوح دسترسی‌ نظارت می کنند و کیفیت و امنیت حداکثری سرویس را در اختیار کاربران قرار می دهند به صورتی که از ثبات و دوام بسیار خوبی برخوردار باشد.

از نگاه دیگر، ساختمان‌ مراکز داده مدرن بسیار مقاوم و پیشرفته طراحی شده اند و محدوده فیزیکی آن ها به وسیله بروزترین سیستم های امنیتی محافظت می‌ شود. سیستم‌ های احراز هویت بیومتریک مثل تشخیص اثر انگشت و اسکن عنبیه چشم، نظارت شبانه‌ روزی با استفاده از دوربین‌ های مدار بسته و همچنین کنترل دقیق دسترسی‌ ها، ورود و خروج‌ ها با کمک کارت‌ های هوشمند، از حائز اهمیت ترین این موارد به حساب می آیند.

دیتاسنترها به چند نوع کلی تقسیم می شوند؟

مراکز داده به صورت کلی و بر حسب تکنولوژی‌ های به کار رفته در آن ها، هویت صاحبان، کاربرد و هزینه‌ ها به انواع گوناگونی تقسیم بندی می شوند که در این بخش از مقاله قصد اریم تا به معرفی انواع متفاوت دیتاسنترها اشاره کنیم، از مدل‌ های سنتی و گران‌ قیمت گرفته تا انواع جدیدتر و به مراتب ارزان‌ تر را خدمت شما معرفی می کنیم؛ اگرچه این امکان وجود دارد در بعضی اوقات بین این دسته‌ بندی‌ ها و ارائه کنندگان سرویس، همپوشانی وجود داشته باشد.

1. دیتاسنترهای ابری : ارزان‌ ترین نوع مراکز داده، دیتاسنترهای ابری است که در سالیان گذشته طرفداران بسیار زیادی را به سمت خود جلب کرده است. اما چندی پیش، سازمان و کسب و کارها می بایست مابین ساخت یک دیتاسنتر اختصاصی در محل ساختمان خود یا دریافت دیتاسنتر مدیریت شده از شرکای تجاری خود، یکی را انتخاب می‌ کردند؛ اما در ادامه و با ظهور فناوری رایانش ابری و ارایه خدمات زیرساختی به عنوان سرویس، سازمان ها و کسب و کارها این امکان را به دست آورند تا به طور کاملا Self-Service و فقط با چند کلیک ساده موس، دیتاسنتر اختصاصی مجازی خود را بر بستر ابری طراحی و در کوتاه ترین زمان ممکن راه اندازی نمایند.

جالب است بدانید که دیتاسنتر ابری، امکان بهره‌ برداری از قدرت بسیاری از سرورهای کامپیوتری، منابع پردازشی و ذخیره‌ سازی را در شبکه‌ ای خصوصی، شبکه‌ ای عمومی و یا ترکیبی از این دو برای شرکت‌ ها و سازمان‌ ها فراهم می‌ آورد. تحقیقات بین‌ المللی ثابت کرده است که آمار مهاجرت سازمان‌ ها به زیرساخت ابری و استفاده ترکیبی از فناوری رایانش ابری در سالیان اخیر به شدت افزایش پیدا کرده است.

2. دیتاسنترهای سازمانی : بیشتر افراد با دیتاسنترهای سازمانی آشنایی دارند؛ این نوع مراکز داده که به وسیله خود سازمان‌ ها پیاده‌ سازی و مدیریت می‌ شوند، به صورت معمول در محوطه فیزیکی و ساختمان اصلی سازمان راه اندازی و میزبایی می‌ شوند. هنوز هم بعضی از سازمان‌ ها و شرکت‌ ها به منظور میزبانی داده‌ های خود، این نوع مراکز داده سنتی و پر هزینه را استفاده می کند.

3. دیتاسنترهای مدیریت شده : مراکز داده مدیریت شده را باید نخستین مدل برون‌ سپاری مراکز داده دانست که به وسیله سازمان‌ ها و شرکت‌ های بزرگ استفاده می شوند. به همان صورت که از اسم آن ها مشخص است، به صورت معمول به وسیله یک شرکت ثالث مدیریت می‌ شوند، اگرچه بعضی از سرویس‌ دهندگان، امکان مدیریت جزیی، یا تمام کارکردهای مراکز داده را در اختیار مشتریان قرار می دهند. شرکت‌ ها و سازمان به جای صرف هزینه‌ های بالا برای تهیه تجهیزات و منابع زیرساختی، مراکز داده مدیریت شده را از سرویس‌ دهندگان اجاره می کنند.

4. دیتاسنترهای هم‌ مکانی : در ابتدا تعداد زیادی از سازمان‌ ها به برون‌ سپاری مرکز داده خود ابراز تمایل کردند، ولی درخواست اصلی آن ها این بود که کارکنان خود آن سازمان‌ ها به جای کارکنان شرکت‌ های سرویس دهنده، وظیفه نگهداری، مدیریت و کنترل کامل دیتاسنتر برون‌ سپاری شده را عهده دار شوند. لذا همین امر زمینه پیدایش خدمات هم‌ مکانی به وسیله شرکت‌ های ارائه کننده خدمات دیتاسنتر را به وجود آورد.

می توان گفت که با استفاده از این خدمات، سازمان‌ ها و موسساتی که جهت استقرار سرورهای پرقدرت خود به فضایی امن با پشتوانه پهنای باند پرظرفیت احتیاج دارند، قادرند از خدمات هم مکانی یا خدمات اشتراک فضا در مراکز داده بهره مند شوند. باید در نظر داشته باشید که در این نوع خدمات، امکان اجاره یک تا چند کابینت یا حتی قفسه در فضای یک دیتاسنتر برای سازمان‌ ها وجود دارد و مسئولیت انجام بیشتر وظایف در این فضا بر عهده کارمندان خود سازمان است.

5. دیتاسنترهای یکجا یا عمده : دیتاسنتر یکجا به مراکز داده بسیار بزرگی اشاره دارد که به صورت معمول سرویس‌ دهنده تها محوطه گسترده ای از فضا، انرژی برق و دیگر امکانات تاسیساتی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد. بیشتر شرکت‌ های بزرگ سعی دارند تا به جای طراحی دیتاسنتر خود در نقاط گوناگون جهان، از خدمات این نوع مراکز داده استفاده و آن ها به شکل یکجا اجاره فرمایند.


پربازدیدترین : احراز هویت هتزنر


مراکز داده یکجا به صورت معمول با عنوان سوییت‌ های اختصاصی یا قفسه‌ های بزرگ هم شناخته می شوند. این امکان وجود دارد که ارائه کننده این نوع مراکز داده، مسئولیت نگهداری و مدیریت سیستم‌ های تاسیساتی، مکانیکی و یا خود مراکز داده را به نمایندگی از مشتری عهده دار شوند.

معرفی بهترین دیتاسنترهای خارجی

هتزنر (Hetzner) : یکی از برترین مراکز داده دنیا که در سال ۱۹۹۷ میلادی در آلمان فعالیت خود را آغاز کرد بدون شک، هتزنر می باشد. این شرکت سرویس‌ های گوناگونی از جمله سرورهای مجازی و اختصاصی، هاست اشتراکی و اختصاصی، دامنه، گواهی SSI و … را ارائه می‌ دهد. باید این را در نظر داشت که هتزنر بهترین دیتاسنتر از نظر قیمت در ارائه خدمات به شمار می رود.

او وی اچ (OVH) : یکی دیگر از وب هاستینگ دنیا و برترین دیتاسنتر در اروپا، OVH فرانسه به حساب می آید که از سال ۱۹۹۹ شروع به کار کرده است. جالب است بدانید که این دیتاسنتر با دارا بودن تمامی استانداردهای بین‌ المللی و استفاده از بروزترین سخت‌ افزارها تلاش کرده به‌ عنوان بهترین دیتاسنتر دنیا از لحاظ امنیتی معرفی شود.

ولتر (Vultr) : این پلتفرم از سال ۲۰۱۴ در نیوجرسی آمریکا فعالیت خود را آغاز کرد و از همان ابتدا بیان داشت که تمرکز خود را بر ایجاد گزینه‌ های انعطاف‌ پذیر در سطح قیمت پایین قرار داده است و با این ویژگی به یکی از بهترین گزینه‌ ها برای کارآفرینان فردی و مشاغل کوچک تبدیل شد. این سازمان در تلاش بوده است تا بهترین مرکز داده برای راه‌ اندازی سرور ابری سریع SSD باشد. ولتر شما را قادر می سازد تا سرور انتخابی خود را در بین ۱۴ کشور انتخاب کرده و در آن فعالیت کنید.


نتیجه گیری و کلام پایانی

دیتاسنتر یا همان مرکز داده قلب یک مرکز تجاری یا سازمان به حساب می آید و جالب است بدانید که در آن، تمام سخت افزارها و تجهیزات رایانه ای و شبکه در فضای فیزیکی مستقرند. به صورت کلی هدف یک دیتاسنتر مدیریت جامع و اداره یک تجارت به شکل متمرکز است. مراکز داده قادرند از چندین اتاق سرور تشکیل شوند که هر کدام به انواع سیستم های برق اضطراری، تهویه مطبوع، سیستم های امنیتی و … مجهز می باشند. البته این را هم باید گفت که در اجرای دیتاسنتر رعایت استانداردهای دیتاسنتر برای افزایش بهره وری و کاهش هزینه و زمان تاثیر بسزایی دارد.

انواع مراکز داده برای مشاغل بزرگ و سازمانی با مزایای بسیار زیاد در دسترس است. وجود دیتا سنتر یکی از ضروریات در دنیای امروز به حساب می آید. پیش از آغاز به کار احداث یک دیتا سنتر به اطلاعات و برنامه‌ ریزی دقیقی نیاز است. سامانه احراز در این محتوای آموزشی تلاش کرد تا اطلاعات مناسبی در حد بضاعت این مطلب کوتاه در اختیار شما مخاطبان گرامی قرار دهد؛ امید است که برای شما خواننده گرامی کارآمد و سودمند بوده باشد.

در این مطلب همانطور که قول داده بودیم، به این پرداختیم که دیتاسنتر چیست ، چطور کار می کند و در چه مواردی میتوانیم از آن ها استفاده کنیم.

بنابراین اگر دوست دارید درباره احراز هویت در دیتاسنتر اطلاعات خوبی کسب کنید، پیشنهاد می کنیم همین الان روی لینک مورد نظر کلیک کنید و آن را به دقت مطالعه فرمایید.

حال که دیگر می دانید دیتاسنتر چیست و بهترین دیتاسنترهای جهان کدامند، فکر می کنید به این سرویس ها نیاز داشته باشید یا خیر؟


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *