گوگل ابر سایت و غول حوزه فناوری دنیا به حساب می آید که از قضا، پرسرچ ترین و مهم ترین سایت در دنیا هم می باشد و هر خبری اگر در مورد این شرکت عظیم الجثه منتشر شود، جذابیت زیادی به دست خواهد آورد؛ لذا دیتاسنترهای گوگل هم در این چند وقته سروصدای بسیاری بپا کرده اند و تمامی اخبار حوزه تکنولوژی را به خود اختصاص داده اند؛ به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب به بررسی دیتاسنترهای گوگل بپردازیم و از صفر تا 100 هر چیزی که باید در مورد دیتاسنترهای گوگل بدانید، اشاره کنیم، پس تا انتها با احراز همراه بمانید.

دیتاسنترهای گوگل

سایت گوگل یکی از سایت‌ های مرجع برای جستجو در اینترنت به حساب می آید که استقبال افراد برای استفاده از آن در بستر اینترنت بسیار گسترده است، به همین خاطر گوگل یکی از پرطرفدارترین وب سایت های دنیا تلقی می شود. گوگل برای انجام فعالیت جستجوی خود از ابزارهای جذاب و پر ارزشی بهره می گیرد که یکی از این ابزار‌ها دیتاسنتر است. در این مطلب قصد داریم به بررسی دیتا سنترهای گوگل و نکات جالب در مورد آن ها بپردازیم. همان طور که احتمالا می دانید، منظور از دیتاسنتر مجموعه ای کامل از نرم افزارها و سخت افزارهایی‌ است که سایت را اداره می‌ کنند. برای مثال سایت گوگل یک سایت پربازدید می باشد که دارای دیتاسنترهای بسیار قدرتمندی است.


پربازدیدترین : بهترین دیتاسنترهای جهان


در واقع می توان این طور گفت که مراکز داده گوگل همان نرم افزارها و سخت افزارهای قدرتمندی هستند که شبکه جهانی اینترنت را روی سرورهای گوگل اداره می‌ نمایند. اطلاعات این مجموعه بزرگ از نرم افزار و سخت افزار دیتاسنتر گوگل به صورت کامل محرمانه هستند و در مورد آن اطلاعات زیادی وجود ندارد. دیتاسنتر گوگل در سرتاسر دنیا و در مکان‌ های خاصی توزیع شده است که این مکان ها عبارت اند از آیووا، اورگان، گرجستان، کارولینای جنوبی، اولاهوما، فنلاند و بلژیک. جالب است بدانید که در تمام مکان‌ های ذکر شده دیتاسنترها به شکلی طراحی شده اند که دوستدار محیط زیست باشند. دیتاسنترها به منظور انجام فعالیت برنامه ریزی شده خود به انرژی بسیار زیادی احتیاج دارند تا بتوانند به عنوان یک نیروی فعال در مراکز بزرگ جستجو مثل گوگل، کارآمدی خود را نمایش بدهند.

انرژی دیتاسنترها می بایست از یک انرژی قابل تجدید ساخته شود؛ مطابق با این نکته، دیتاسنترهای گوگل دوستداران واقعی محیط زیست هستند. از بین کارمندان گوگل تنها اندک افرادی اجازه ورود به دیتاسنترهای گوگل را دارند و مردان و زنان زیادی در این دیتاسنترها به شکل 24 ساعته در 7 روز هفته فعالیت دارند. گوگل بر روی ساختار دیتاسنترهای خود حدود 12 سال است که بازبینی انجام می‌ دهد و این بازبینی برای بهتر ساخته شدن دیتاسنترها در دستور کار قرار گرفته است. گوگل در تلاش است تا نیروی الکتریکی عملیات دیتاسنتر خود را در سطح دنیا از 500 تا 681 مگا وات متغیر قرار دهد و همچنین قدرت پردازش را از 20 پتا فلاپ به 100 پتا فلاپ برساند. در طول سالیان گذشته اما گوگل پیشرفت بسیار زیادی را در این زمینه تجربه کرده و برنامه های بلندمدتی هم برای سال های 2023 تا 2025 در دست دارد.

دلیل مخفی کاری گوگل درباره مراکز داده اش چیست؟

عملکرد سرورهای گوگل یکی از مزایای رقابتی گوگل به حساب می آید و جزییاتی مثل اندازه و نحوه استفاده از قدرت دیتاسنترها می‌ تواند برای سایر شرکت ها با ارزش به حساب آید، از همین روی سعی شده است تا کم تر در مورد این تأسیسات صحبت شود.

طراحی شبکه کنونی مراکز داده گوگل

درباره طراحی شبکه فعلی مراکز داده گوگل باید گفت که ظرفیتی حدود 13/1 پتا بیت در ثانیه به صورت حد اکثری به دیتاسنترهای گوگل نیرو می بخشد و این مقدار چیزی حدود 100 برابر بیشتر از نخستین شبکه دیتاسنتر گوگل نسبت به 10 سال پیش می باشد. در حقیقت نیروبخشی به دیتاسنتر گوگل در زمان حال نسبت به گذشته بسیار توسعه پیدا کرده است. شبکه طراحی شده در دیتاسنترهای گوگل به شکل سلسله مراتبی می باشد که در 3 طبقه سوئیچ می شود و ساختار آن به یک تراشه شباهت دارد.

البته باید گفت که پروتکل استانداردی در آن دیده نمی‌ شود و تنها نرم افزار کنترلی آن بین تمام سوئیچ ها به شکل مشابه اعمال می‌ شود. شبکه سازی مراکز داده گوگل چیزی فراتر از آن است که بیان کردیم. این شبکه سازی به شکل شبکه وار فعالیت می کند و این بدین معنی است که برای کارهای محاسبات خود یک مکان خاص و برای ذخیره و توزیع هم مکان‌ های دیگری در نظر گرفته شده است. این شبکه بندی تنها به دلیل استفاده بهینه از گوگل است تا کار جستجو را به بهترین صورت انجام دهد و این فعالیت پیوسته در شبکه مراکز داده گوگل به افزایش ظرفیت در شبکه نیاز ضروری دارد. ارتقای این نیاز به رشد شبکه در مراکز داده منتهی شده است.

تعداد دیتاسنترهای گوگل چقدر است؟

جالب است بدانید که کسی نمی‌ داند که گوگل دقیقا چند دیتاسنتر دارد! البته می شود حدس زد که ده ها دیتاسنتر وظیفه‌ پشتیبانی از داده های گوگل را بر عهده داشته باشند. حداقل چیزی که می دانیم این است که ۱۲ مرکز داده در کشور آمریکا و 5 مورد هم در اروپا وجود دارد.

دیتاسنترهای گوگل کجاها قرار دارند؟

گوگل در سال 2007 میلادی تعدادی از دیتاسنترهای جدید خود را معرفی کرد، ولی مراکز داده های قدیمی این شرکت همچنان بی نام و نشان در حال کارند. گوگل 450 هزار سرور در مراکز داده گوناگون در سرتاسر جهان دارد، اما تمامی این دیتاسنترها متعلق به شرکت گوگل نیست و کسی نمی‌ داند که چه تعداد از این دیتاسنترها تحت مالکیت گوگل می باشد.


پربازدیدترین : دیتاسنتر telecom چیست و چطور کار میکند؟


در حقیقت گوگل سرورهای خود را در کنار سرورهای سایر شرکت ها در این دیتاسنترها نگه می دارد. دیتاسنترهای این غول دنیای فناوری، در کل جهان پراکنده بوده و تقریبا همه آن ها از استانداردهای سبز پیروی می کنند.

پنهنای باند دیتاسنتر های گوگل

در مورد پهنای باند این شبکه بزرگ در دیتاسنتر گوگل، آنچه شگفت انگیز است، قانون پیش روی مور مانند آن است! یعنی به منظور انجام فعالیت جستجوی دیتاسنتر گوگل میزان پهنای باند شبکه طراحی شده در حال گسترش روز افزون است. در پردازش محاسبات جستجو به یک قدرت بالا در بهره برداری از تکنولوژی‌ های ذخیره سریع نیاز است. به عبارتی برای فلش و حافظه در این شبکه عظیم دیتاسنتری به نوع غیر فرار آن نیاز داریم.

طراحی شبکه دیتاسنتر در گوگل این فرصت را می دهد تا بین خود و دیگر شبکه ها در زمان آپ دیت اختلالی وارد نکند. به همین خاطر می بایست این را در نظر داشت که آنچه گوگل برای فعالیت خود احتیاج داشت، یک فعالیت مستمر در طول یک دهه بود که در حال حاضر به چنین توسعه ای دست پیدا کرده است، پس نباید از آن بی‌ تفاوت عبور کرد. در واقع این تلاش 10 ساله می‌ تواند برای دیگر توسعه دهندگان نیز قابل استفاده باشد. ویژگی open source یا همان متن باز بودن این سیستم، توسعه جهانی را برای فعالیت جستجوی دیتاسنتر گوگل فراهم آورده است.

گوگل سرورهای جدید خود را در کدام منطقه احداث می کند؟

امروزه تمرکز گوگل روی کشورهای آسیایی می باشد و این شرکت بنا دارد تا مراکز داده‌ بیشتری را در این منطقه برپا کند.

وسعت دیتاسنترهای گوگل چقدر است؟

این شرکت بزرگ تا به امروز در مورد اندازه‌ دیتاسنترهای خود چیزی نگفته است، اما در مجله های فناوری اطلاعات قسمت هایی از وسعت دیتاسنترهای گوگل انتشار یافته است. به عنوان مثال طبق گزارشی از مجله‌ هارپر، دیتاسنترهای گوگل در شهر Dalles شامل 3 ساختمان اصلی به مساحت 70 هزار فوت مربع، ساختمان اداری ۲۰ هزار فوت مربعی، ۱۶ هزار فوت مربع برای خوابگاه کارمندان و مساحتی به بزرگی ۱۸ هزار متر مربع برای برج‌ های خنک کننده‌ تاسیسات است.

دیتاسنترهای google بیشتر در چه مکان هایی احداث میشوند؟

عوامل بسیاری در این انتخاب موثر هستند؛ به عنوان مثال مناطقی که برق ارزان قیمت برای انرژی لازم دیتاسنترها وجود داشته باشد، در اولویت قرار دارند. البته باید در نظر داشت که گوگل در تلاش است تا از انرژهای سبز و تجدید پذیر برای تولید این نیروی برق بهره بگیرد. به عنوان مثال دیتاسنتر Dalles به دلیل انتقال انرژی از رودخانه کلمبیا در این محل احداث شده است.


پربازدیدترین : بهترین دیتاسنترهای ایرانی


نزدیکی به منابع آب به منظور استفاده در برج های خنک کننده‌ سایت، مناطق بزرگ و نزدیک به جاده های اصلی و فاصله‌ با سایر دیتاسنترها از عواملی می باشد که در انتخاب مکان دیتاسنترها موثر است. برخی بر این باورند که گوگل در انتخاب مکان دیتاسنترهای خود حساسیت بسیاری به خرج می‌ دهد، چرا که قصد دارند زمان تاخیر بسیاری کمی برای داده های خود داشته باشد. البته انگیزه های مالیاتی هم نقش زیادی را در این بین بازی می کند. قانون‌ گذاران در کارولینای شمالی، کارولینای جنوبی، اوکلاهما و آیووا تخفیف مالیاتی خوبی را برای گوگل در نظر گرفته اند.

چه مقدار انرژی در این مراکز مصرف میشود؟

جالب است بدانید که هر دیتاسنتر گوگل حداقل ۵۰ مگاوات برق مصرف می‌ کند که البته بعضی برآوردها عدد ۱۰۳ را برای آن بیان می‌ کند. این عدد تقریبا برابر با عددی است که مجله‌ هارپر برای مرکز Dalles پیش بینی کرده بود. به هر حال گوگل در تلاش است تا میزان برق مصرفی خود را از رسانه ها پنهان کند. همچنین باید اشاره داشت که وب سرورهای گوگل از یک منبع بسیار قوی تغذیه‌ می‌ کنند. برای ساختمان دیتاسنترها هم از اترنت ۱۰ گیگابایت استفاده شده است.

دیتاسنتر اورگان گوگل

همان طور که پیش تر هم اشاره هایی داشتیم، جزئیات فعالیت این شبکه‌ ها در دسترس نمی باشد. شبکه‌ های خصوصی مثل گوگل جزئیات سرورهای خود را به خوبی منتشر نمی کنند. آنچه در حال حاضر از فعالیت مراکز داده گوگل پرده برداشته شده است، دیتاسنتر اورگانِ گوگل می باشد. این دیتاسنتر بزرگ در رودخانه کلومبیا قرار دارد که به عنوان پروژ] 02 آن را می شناسند. هزینه پروژه 02 بر اساس آمار سال 2006 به 600 میلیون دلار رسیده است. این هزینه چیزی حدود دو برابر هزینه زمین فوتبال آمریکایی با برج‌ های خنک سازی 4 طبقه است. نکته جالب توجه اینجاست که پروژه بزرگ «02» دارای برق هیدروالکتریکِ بسیار ارزانی‌ می باشد.

نکات جالب درباره دیتاسنترهای گوگل

آنچه جالب است درباره دیتا سنتر های گوگل بدانید این است که گوگل برای مراکز داده خود شکلی از طرح کاهش مصرف انرژی را در پیش گرفته است. به این خاطر که کاهش مصرف انرژی در مرکز داده در کنار رشد بستر اینترنتی از سربارهای انرژی غیر محاسباتی سرورها جلوگیری می کند. همچنین برای وضوح بیشتر مدتی‌ است که گوگل از مراکز داده جذاب خود رو نمایی کرده است. مطابق با برنامه طرح ریزی شده سربار مراکز داده گوگل تا 12 درصد کاهش را تجربه کرده اند. انرژی زیاد مراکز داده همان انرژی استفاده شده در دستگاه‌ های جستجو گر سرورهاست. وقتی که ما برای جستجوی خود به گوگل مراجعه می‌ کنیم، محاسبات صورت گرفته جهت پیدا کردن کلمه مورد جستجو در کل مراکز داده گوگل صورت می پذیرد.


پربازدیدترین : مفاهیم و استانداردهای مراکز داده


به عبارتی کار جستجو به وسیله تمام مراکز داده گوگل در دستور کار قرار می گیرد و با جدیدترین و یا بهترین مراکز داده گوگل ارتباطی ندارد. لذا تمامی دیتاسنترها در طول سال عملیات سنجش را انجام می دهند. مراکز داده گوگل از زیر ساخت‌ های الکتریکی متفاوتی برخوردارند. زیرساخت‌ های الکتریکی این دیتاسنترها در شرایط آب و هوایی گوناگون قرار گرفته است. در واقع شرایط متغیر آب و هوایی معیارهایی برای مقادیر PUE به حساب می آیند. معیارهای ذکر شده در میزان سنجش مصرف برق و انرژی به شکل جداگانه پیگیری می شوند. این مقایسه برای ساختار خنک سازی تجهیزات ICT از اهمیت بسیاری برخوردار است. به بیان دیگر در ارزیابی مصرف انرژی سرورها این تجهیزات فناوری اطلاعات است که در ذخیره سازی و شبکه سازی در مرکز توجه قرار گرفته است و غیر از موارد بیان شده، دیگر اشیای وارد به دیتاسنتر را سربار می‌ گویند!

آموزش احراز هویت در دیتاسنترها

به صورت کلی احراز هویت در دیتاسنترها به منظور اطمینان از امنیت سرویس‌ های ارائه شده و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به اطلاعات حساس مشتریان در دستور کار قرار می گیرد. به صورت معمول با استفاده از احراز هویت، مراکز داده تلاش می‌ کند تا از امنیت و حریم خصوصی کاربران خود پشتیبانی نمایند و از هرگونه دسترسی غیرمجاز به اطلاعات مشتریان جلوگیری کنند. جالب است بدانید که متاسفانه احراز هویت حساب کاربری در دیتاسنترهای معتبر برای کاربران ایرانی مستقیماً از ایران امکان پذیر نیست ولی کاربران ایرانی می توانند با استفاده از وب سایت هایی که خدمات مربوط به احراز هویت در سایت های خارجی را انجام می دهند، برای احراز هویت دیتاسنترهای معتبر خارجی اقدام کنید و حساب کاربری خود را بدین وسیله فعال و وریفای نمایید.

نکته شایان ذکر اینحاست که این حساب ها به هیچ وجه از قبل احراز هویت نمی شوند و در زمان ثبت سفارش شما و با اطلاعات شخصی شما برای ثبت نام و احراز هویت اکانت دیتاسنتر مورد نظرتان اقدام می شود؛ بنابراین شما حساب کاربری را تحویل خواهید گرفت که اطلاعات آن تا جایی که امکان داشته باشد برای خودتان است و تمامی اطلاعات توسط مرکز داده قابل پیگیری و استناد می باشد و هیچ گونه نگرانی در این خصوص وجود نخواهد داشت.

همچنین تیم پشتیبانی سامانه احراز نیز همواره در کنار شماست تا بتوانید به سادگی حساب کاربری خود را ایجاد، وریفای و از آن استفاده کنید. همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم، فرآیند ثبت نام و احراز هویت شما تنها 2 الی 3 روز کاری زمان خواهد برد و پس از آن می توانید بدون هیچ گونه محدودیت و ترس مسدودی حساب کاربری به دلیل ایرانی بودن، از تمامی خدمات دیتاسنتر مورد نظر خود استفاده کنید و مثل سایر کاربران عادی این دیتاسنتر از سایر کشورها (که تحریم نیستند) از تمامی ویژگی ها و قابلیت های این مرکز داده بهره مند شوید. در مطلب احراز هویت در دیتاسنتر توضیحات تکمیلی در این خصوص را برای شما آورده ایم که پیشنهاد می کنم حتما همین الان مطالعه فرمایید.


در این مطلب همانطور که قول داده بودیم، در مورد دیتاسنترهای گوگل با شما صحبت کردیم.

همچنین اگر دوست دارید مقایسه دیتاسنترهای ایران را نیز مشاهده کنید، همین الان این مطلب را مطالعه کنید.

ما سعی کردیم همه چیز درباره دیتاسنترهای گوگل را با شما بررسی کنیم، ولی اگر بازهم سوال یا ابهامی در مورد دیتاسنترها و نحوه استفاده از آن ها دارید، در بخش دیدگاه ها بنویسید تا پاسخ دهیم.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *