برای بررسی امنیت دیتاسنتر مورد نظر خود، چه ایده ای دارید؟ اگر بخواهید موضوع امنیت که مهم ترین مسئله در انتخاب دیتاسنتر و به صورت کلی فعالیت در دنیای دیجیتال و اینترنت است را در راستای انتخاب مرکز داده ای امن برای ذخیره فایل های مهم خودتان یا کسب و کارتان بررسی و یا حتی با سایر دیتاسنترها مقایسه کنید، چه فاکتورهایی را ملاک قرار می دهید و چطور عمل می کنید؟ در این مطلب از سامانه احراز قصد داریم به موضوع بررسی امنیت دیتاسنتر بپردازیم تا شما بتوانید مطمئن ترین و امن ترین مرکز داده را برای استفاده خود انتخاب کنید؛

بررسی امنیت دیتاسنتر

امنیت دیتاسنتر شامل اقداماتی می شود که یک دیتاسنتر را از تهدیدات، حملات و دسترسی‌ های غیر مجاز در امان نگاه می دارد. به صورت کلی می توان این طور گفت که امنیت دیتاسنتر شامل امنیت فیزیکی و همچنین امنیت شبکه می شود که امنیت فیزیکی مستلزم برنامه‌ ریزی برای محدودیت دسترسی به سایت‌ ها و امنیت شبکه نیز شامل اقدامات مهندسان امنیت شبکه در راستای مسدود کردن هر گونه نفوذ می باشد که در طول آن اقدام به نصب و راه اندازی فایروال‌ ها و برنامه‌ های ضد بدافزار می‌ نمایند.

لذا شما باید دیتاسنتری را انتخاب کنید که تمهیدات امنیتی مختلف را برای حفاظت از منابع و اطلاعات با ارزش شما اندیشیده باشد، پس مواردی را که در ادامه باهم دیگر بررسی می کنیم، حتما برای انتخاب دیتاسنتر خود لحاظ کنید، چرا که امنیت مهم ترین رکن برای انتخابی مطمئن در دنیای پرمخاطره امروزه به حساب می آید. اخیراً امنیت در حوزه مهندسی به جنبه مهمی از امنیت دیتاسنتر تبدیل شده است. این رویکرد مبتنی بر ارتقاء و آموزش کاربران در مورد اقدامات و شیوه‌های موثر حفظ امنیت از طریق کمپین‌های آموزشی است تا اطمینان حاصل شود که کاربران مجاز به طور ناخواسته اطلاعاتی را که کاربران غیرمجاز توسط آن می‌توانند اقدام به اختلال در امنیت کنند، فاش نکنند.


پربازدیدترین : انتخاب دیتاسنتر مناسب


هر کسب و کاری برای کل یا حتی قسمتی از عملیات خود به یک دیتاسنتر اتکا دارد و می بایست اقدامات امنیتی بسیاری را برای حفظ امنیت فیزیکی و امنیت شبکه در نظر بگیرد تا اطلاعات موجود در دیتاسنتر را در برابر مخاطراتی مثل از بین رفتن، دستکاری و سرقت اطلاعات محافظت نماید. امروزه هر شرکتی به نوعی یک شرکت فناوری به شمار می رود و شرکت‌ های اندکی می توانند بدون هیچ نوع فناوری به حیات خود ادامه دهند. اکثر کسب و کار‌ها دوران گذار و انتقال از کاغذ به تجهیزات دیجیتال را پشت سر گذاشته اند و حجم زیادی از اطلاعات و داده‌ ها در حال حاضر به جای کشوی پرونده‌ ها، در کامپیوتر‌ها ذخیره و بایگانی می‌ شوند. هر شرکتی به تدابیری احتیاج دارد تا اطمینان یابد که اطلاعاتش در دیتاسنتر به شکلی امن به بهترین شکل محافظت می‌ شوند.

دلیل بررسی و اهمیت امنیت مراکز داده چیست؟

یک مرکز داده میزبان و محل ذخیره اطلاعات، برنامه‌ ها و سرویس‌ هایی است که کسب و کار‌ها به شکل روزانه در حال استفاده از آن ها هستند، لذا سازمان‌ ها می بایست اطمینان حاصل کنند که از تدابیر امنیتی مناسبی به منظور محافظت از دیتاسنتر بهره می گیرند. عدم وجود تدابیر امنیتی مناسب و موثر برای دیتاسنتر، امکان دارد به افشای اطلاعات مهم و حساس شرکت و یا در حالت بدتر افشای اطلاعات مشتریان یا سرقت آن ها منتهی شود که برای شما اصلا جذاب نخواهدبود. این افشای اطلاعات می‌ تواند هزینه بسیار زیادی را به همراه داشته باشد، هم از نظر مالی و هم برای اعتبار شرکت!

به صورتی که بعضی از کسب و کارها هرگز توانایی بهبود و بازیابی خود از صدمات ناشی از افشای اطلاعات را نخواهند داشت. در واقع همزمان با سرعت پیشرفت فناوری‌، تهدیدات امنیتی هم به سرعت در حال تکامل اند؛ لذا با وجود حرکت سریع تکنولوژی به سمت مجازی سازی هر چه بیشتر دیتاسنتر‌ها، نیاز فزاینده‌ ای به امنیت دیتاسنتر در سطح زیرساخت‌ ها احساس می‌ شود. امنیت یکپارچه شده با نرم افزارهای امنیتی، یک رویکرد امنیتی دقیق‌، چابک و سازگاری را در زمان رویارویی با حملات امنیتی ممکن می‌ کند.

نیازهای اساسی در امنیت دیتاسنتر

حفاظت در مقابل تهدیدات : دیتاسنتر می بایست از برنامه‌ ها و داده‌ ها در برابر تهدیدات پیچیده و حملات محافظت نماید. تمامی سازمان‌ ها در معرض خطر حمله قرار دارند در اکثر اوقات از آن اطلاعی ندارند. امنیت مرکز داده مدرن به یک چالش برای تیم‌ های امنیتی بدل شده است. اطلاعات حائز اهمیت در دیتاسنتر فیزیکی و محیط های ابری در حال حرکت هستند، از همین روی سیاست‌ های امنیتی این مکان‌ ها بایستی همواره بهتر شود و تغییر پیدا کند.


پربازدیدترین : بزرگترین دیتاسنترهای جهان


برنامه‌ های کاربردی موبایل و وب سطح حمله را افزایش می‌ دهند و روش های جدیدی برای بهره برداری به وجود می آورند. از طرفی امکان دارد کارمندان ناخواسته داده های مهم سازمان را به خطر بیاندازند. در حال حاضر هکرها با راه های جدیدی قادرند به یک سرور یا سرورهای داخل مرکز داده دسترسی مجاز داشته باشد. شما قادرید با استفاده از محصولات امنیتی جامع و یکپارچه، اختلالات و تاثیرات ناشی از نقض داده‌ ها را تا حدود بسیار زیادی کم کنید. این امر حفاظت، شناسایی و کاهش تهدیدات را بسیار راحت خواهد کرد.

قدرت دید : در زمان ایمن سازی مرکز داده عوامل گوناگونی مثل دیدگاه کاربران، دستگاه‌ ها، شبکه‌ ها، برنامه‌ ها، حجم کاری و فرآیندها دخالت دارند. قدرت دید، تشخیص مشکلات را ساده کرده و حمله را در سریع‌ ترین زمان ممکن شناسایی خواهد کرد. همچنین شناسایی کسانی که در تلاش برای سرقت داده‌ های حساس یا اختلال در عملیات هستند با این قابلیت بسیار ساده خواهد شد. همچنین نظارت فرایند بهبود پس از حادثه را بهبود خواهد بخشید که این خود می‌ تواند میزان نقض سیستم‌ را آشکار کند و تعیین نماید که چه اطلاعاتی به سرقت رفته است.

تقسیم بندی : پروسه تقسیم بندی با محدود کردن مرکز داده، دامنه حمله را تا حدود زیادی کم می کند. تقسیم بندی یک ابزار حائز اهمیت برای سرورها به حساب می آید. تقسیم‌ بندی برای محافظت از سیستم‌ های قدیمی که دیگر بروزرسانی ارائه نمی‌ دهند، امری الزامی است. تعداد زیادی از حملات بر روی دسترسی مستقیم روی مراکز داده اثرگذار هستند. این حملات از طریق آسیب پذیری‌ های برنامه، پورت‌ های ناامن یا حملات صورت می پذیرد.

حملات DoS سیستم را به کلی از مدار کاری خارج می کند و این امکان را در اختیار مهاجم قرار می دهد تا کنترل ادمین را به دست آورده و کدهای مخرب را برای ادامه حمله نصب نماید. تهدیدات پیشرفته برای برخی از صنایع مثل شرکت‌ های آب و برق به قسمتی از کار آن‌ ها تبدیل شده است. تقریبا صد درصد مواقع دفاع در برابر این نوع حملات امکانپذیر نیست، ولی تقسیم بندی، ابزار ارزشمندی جهت کاهش سرعت هکر و زمان دادن به تیم‌ های امنیتی برای شناسایی حمله و نحوه پاسخ به آن ها می باشد.

تامین امنیت دیتاسنتر چگونه است؟

یک مرکز داده در حقیقت یک cluster متمرکز از تجهیزات کامپیوتری و شبکه‌ ای به حساب می آید که اطلاعات حائز اهمیت یک کسب و کار را برای آن شرکت در یک مکان فیزیکی ذخیره و پردازش می نماید. لذا شرکت‌ ها و کسب و کار‌ها می بایست از اقدامات امنیتی فیزیکی و نرم افزاری خوبی به جهت محافظت از دیتاسنتر خود بهره بگیرند. امنیت شبکه هم از دیگر نگرانی ها و دغدغه‌ های اصلی مرتبط با تامین امنیت یک مرکز داده به حساب می آید، چرا که بدافزارها و دیگر تهدیدها می‌ توانند از طریق شبکه به یک دیتاسنتر نفوذ کرده و آن را از کار بی اندازند.

اثربخش ترین روش های امنیتی مرکز داده ‌ها شامل راهکار‌های امنیتی هم به صورت فیزیکی و هم شکل مجازی است؛ به این خاطر که تجهیزات مستقر در دیتاسنتر‌ها هم حساس و هم جاگیرند، برای امنیت فیزیکی آن ها ملاحظات خاصی باید در نظر گرفته شود. آب و الکتریسیته نباید در کنار هم قرار گیرند، پس سیستم‌ های سنتی و مرسوم اطفاء حریق در یک دیتاسنتر کاربردی نخواهند داشت و قابل استفاده نخواهند بود.

به این خاطر که مراکز داده از طریق دسترسی کاربران به شبکه‌ های خارجی وصل هستند، مدیران IT می بایست در هر نقطه‌ از دیتاسنتر که دسترسی به آن وجود دارد، از امنیت شبکه و سیاست‌ های امنیتی کاربران اطمینان یابند. اقدامات امنیتی مجازی هم شامل راهکار‌هایی جهت تایید هویت کاربران مجاز است و این بدین معنی است که نرم‌ افزارهایی مشابه فایروال که وظیفه تایید هویت چند مرحله ای را بر عهده دارند، به شکلی کار کنند که کاربران غیرمجاز را دور از دسترس نگاه دارند.

1. امنیت فیزیکی مرکز داده

تدابیر امنیت فیزیکی برای یک مرکز داده به سایز آن ها وابسته است. مراکز داده به صورت معمول متشکل از تعداد زیادی از تجهیزات IT شامل سرورها، سوئیچ‌ ها و روترها، زیرساخت‌ های برق و خنک کننده‌ ها و تجهیزات ارتباطی هستند. امکان دارد این تجهیزات در یک محفظه کمد مثل باشد که به سادگی می توان با استفاده از قفل فیزیکی از آن ها محافظت نمود.


پربازدیدترین : بهترین دیتاسنترهای جهان


یا این که در یک فضای انبار شکل از آن محافظت شود که در این حالت، اقدامات امنیت فیزیکی مثل دسترسی با علامت و کد امنیتی، سیستم‌ های نظارتی تصویری، سیستم‌ های هشدار یا نگهبانان امنیتی بسیار مناسب است. محافظت از آتش سوزی هم از دیگر نگرانی های امنیت فیزیکی به حساب می آید. به این خاطر که یک دیتاسنتر شامل تجهیزات الکترونیکی حساس است، سیستم‌ های اطفاء حریق شیمیایی گزینه مناسب تری در قیاس با آبپاش‌ ها برای محافظت از تجهیزات در برابر آتش محسوب می شوند.

2. امنیت نرم افزاری مرکز داده

امروزه تعداد زیادی از مراکز داده ای از فناوری مجازی سازی بهره می گیرند که این امر امکان بهره برداری از سرورها، شبکه و فضای ذخیره سازی دیتاسنتر را فراهم می سازد. فناوری مجازی سازی این امکان را به مدیران IT می‌ دهد تا خدمات دیتاسنتری را از راه دور و با استفاده از یک نرم افزار، مدیریت کرده و بلافاصله در صورت لود کاری بالا منابع لازم را برای چندین سرور فراهم آورند. بعضی از دیتاسنتر‌ها از فناوری مجازی سازی برای دسترسی به سرویس ابری عمومی بهره می گیرند و از آن به‌ عنوان بخشی از زیرساخت‌ های دیتاسنتر خود بهره می گیرند.

استفاده از نرم افزار یا سرویس ابری برای ساختار و مدیریت دیتاسنتر موجبات انعطاف پذیری بیشتر آن را فراهم خواهد کرد، ولی با این وجود موجب آسیب پذیرتر شدن مرکز داده در برابر حملات سایبری هم خواهد شد. قابلیت های امنیت نرم افزاری در بعضی از بسته‌ های نرم افزاری شبکه ارائه می‌ شوند، یا این بسته‌ های نرم افزاری به شکلی طراحی شده اند که می توانند با دیگر ابزارهای امنیتی مجازی مثل فایروال‌ ها و سیستم‌ های پیشگیری و تشخیص نفوذ هم فعالیت کنند. امکان دارد مدیران IT این نرم افزار‌ها را در راستای تنظیم سیاست‌ های کاری و شناسایی کاربران و تعیین سطح دسترسی آن ها به دیتاسنتر مورد استفاده قرار دهند.

احراز هویت دو مرحله ای که در آن شناسایی و تایید کاربر با درخواست رمز عبور و استفاده از چیزی که در اختیار دارد، روشی قابل اعتماد محسوب می شود که دپارتمان IT می‌ توانند از آن برای حصول اطمینان از دسترسی صرفاً کاربران مجاز به شبکه‌ ای که به دیتاسنتر وصل است، استفاده کنند. امنیت نرم افزاری مرکز داده نه تنها مانع دسترسی کاربران غیرمجاز و مشاهده یا سرقت اطلاعات حساس به وسیله آن ها خواهد شد، بلکه همچنین می‌ توان از آن به منظور تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات در دیتاسنتر هم بهره برد، تا به این شکل از داده‌ ها در برابر از بین رفتن هم محافظت به عمل آید.

3. زیرساخت های امنیتی شبکه

کسب و کار‌ها قادرند با ایجاد یک محیط امنیتی شدید یا فایروال بین ترافیک خارجی و شبکه داخلی، مرکز داده را از آسیب‌ های ترافیک ورودی به شبکه محافظت نمایند. مدیران IT قادرند با تقسیم بندی ساختار شبکه و همچنین زیر ساخت‌ های آن، به قسمت های مجزا و در عین حال ایزوله کردن هر قسمت از قسمت های دیگر، امنیت را در یک دیتاسنتر بهبود دهند. با وجود یک زیرساخت تقسیم بندی شده در شبکه، نفوذ امنیتی در یک قسمت الزاما مسبب آسیب به کل شبکه نخواهد شد.

4. حملات سایبری به مرکز داده ها

مجرمان سایبری به منظور دسترسی به مراکز داده، ابزارهای گوناگونی را مورد استفاده قرار می دهند. در حقیقت این حملات مهندسی شده با هدف قرار دادن کاربران، آن ها را به فاش کردن رمزهای عبور یا باز کردن روش های دیگر برای ورود کاربران غیرمجاز ترغیب می کنند. در این بین این امکان وجود دارد که کاربران ناآگاهانه، بدافزارهایی مثل باج افزارها را دانلود نمایند که از ورود کاربران مجاز جلوگیری کرده و برای باج گیری و مطالبه پرداخت وجه از سیستم مورد حمله اقدام کنند. رمز‌های عبور ضعیف راه دیگری است که مجرمان سایبری از کاربرانی که ملاحظات امنیتی برای دسترسی به مرکز داده را رعایت نمی‌ کنند، سوء استفاده می‌ کنند. برای ایمن نگه داشتن مراکز داده، مدیران IT بایستی کاربران خود در مورد انواع گوناگون حملات آموزش داده و تدابیر موثری را به منظور حفظ امنیت کاربران در نظر بگیرند.


پربازدیدترین : احراز هویت هتزنر


کاربران تنها نقطه آسیب پذیر در یک شبکه محسوب نمی شوند! در حقیقت شبکه‌ هایی که به درستی ساختار بندی نشده اند یا نرم افزارهای امنیتی که به صورت صحیح تنظیم نشده اند هم می توانند به دسترسی مجرمان سایبری به شبکه و دیتاسنتر کمک کنند. مجرمان سایبری قادرند به سادگی یک برنامه نرم افزاری یا یک سروری که به صورت صحیح تنظیم نشده است را با ارسال درخواست‌ های مکرر یا با اجرای سلسله کد‌هایی که در نرم افزار برای مقابله با آن برنامه ریزی نشده است، خاموش نمایند.

دیتاسنتر‌ها همچنین در برابر حملات spoofing که در آن منبع واقعی یا ماهیت یک برنامه مخرب پنهان است هم آسیب پذیر نشان داده اند. جالب است بدانید که در حملات IP spoofing، یک پیام که ظاهرا از یک هاست قابل اعتماد ارسال شده است‌، به سادگی به شبکه داخلی وارد خواهد شد. فایروال‌ ها یکی از روش های محافظت در برابر حملات IP spoofing به شمار می روند.

چنانچه دیتاسنتر مورد نظر خود را انتخاب کرده اید ولی به دلیل تحریم ها نمی توانید به صورت مستقیم از ایران برای افتتاح حساب، احراز هویت حساب کاربری و استفاده از خدمات متنوع مرکز داده انتخابی خود اقدام کنید، همین الان روی لینک احراز هویت در دیتاسنتر کلیک کنید تا راهنمایی های لازم برای ثبت نام و احراز هویت حساب کاربری مراکز داده معتبر بین المللی را تقدیم حضورتان کنیم.


خلاصه مطلب و کلام پایانی

به همان صورت که بخش های گوناگون بدن برای انجام فعالیت و ذخیره اطلاعات وابسته به مغز هستند. قسمت های گوناگون سازمان برای ذخیره داده و عملکرد خود نیز به مرکز داده احتیاج دارد، لذا ادامه حیات مراکز وابسته به دیتاسنتر است. با توجه به اهمیت دیتاسنتر می بایست اقدامات مورد نیاز را برای ایمنی آن در دستور کار قرار داد وگرنه دیتاسنترهایی که در موضوع فراهم سازی امنیت کاربران و اطلاعات آن ها عملکرد خوبی از خود نشان نداده اند و سابقه خوبی در این خصوص ندارند، نمی توانند گزینه های خوبی برای کاربران و سازمان ها به حساب آیند، چرا که اگر اطلاعات یک سازمان مورد هجوم قرار می گیرد عملکرد آن نیز مختل خواهد شد. امنیت دیتاسنتر شامل اقدامات مهندسی می باشد که از هرگونه دستکاری و سرقت جلوگیری خواهد کرد.

به زبان ساده امنیت مرکز داده در نظر گرفتن نکات حائز اهمیت به منظور جلوگیری از حفظ امنیت فیزیکی و شبکه ای است. انجام فعالیت هایی برای امنیت مراکز داده ما را یاد آور ضرب المثل پیشگیری بهتر از درمان است می انداز؛ هر مکانی با توجه به جایگاه خود نیازمند تجهیزات امنیتی است تا ایمنی بالایی داشته باشد. به عنوان مثال مناطق مسکونی از دوربین مدار بسته، دزدگیرهای هوشمند و … استفاده می کنند.

عاقلانه است که مراکزی مثل دیتاسنتر به علت جایگاه خاص، می بایست  به سیستم امنیتی پیشرفته تری مجهز باشند. مرکز داده جایگاهی برای ذخیره اطلاعات و برنامه های روزانه در هر مرکزی به حساب می آید. در مواقعی از دست رفتن اطلاعات یک شرکت از لحاظ مالی و همچنین بر اعتبار شرکت بسیار هزینه بر است. بعضا کسب و کار سازمان با مشکل روبرو می شود و فرصتی برای جبران باقی نخواهد ماند.

در پایان باید به این موضوع اشاره کرد که همان گونه که پیشرفت تکنولوژی در بهبود کیفیت زندگی موثر واقع شده است، سرقت و افشای اطلاعات هم با روش های مدرن تری صورت می پذیرد که این امر نیاز دیتاسنتر به امنیت را افزایش خواهد داد. تامین امنیت دیتاسنتر در کنار استفاده کارکنان حرفه ای و با تجربه به همراه استفاده از تجهیزات مدرن نیاز دارد. از امنیت فیزیکی گرفته تا حراست از داده ها تماما در لیست امنیتی یک دیتاسنتر قرار دارد و نکته مهم در این خصوص این است که شما برای انتخاب دیتاسنتر مناسب خود، باید مواردی که در مورد بررسی امنیت دیتاسنتر صحبت کردیم را مورد بررسی قرار دهید.

در این مطلب همانطور که قول داده بودیم، در مورد بررسی امنیت دیتاسنتر توضیحاتی به شما ارائه دادیم.

همچنین اگر دوست دارید در مورد عجیب ترین دیتاسنتر جهان یعنی دیتاسنتر Natick که کف اقیانوس کار می کند، اطلاعات جالبی به دست آورید، همین الان این مطلب را مطالعه کنید.

در این مطلب به بررسی امنیت دیتاسنتر پرداختیم ولی اگر بازهم هر گونه سوال یا ابهامی در مورد امنیت مراکز داده داشتید، حتما در بخش دیدگاه ها بنویسید تا پاسخ دهیم.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *