تا به حال اسم دیتاسنتر Natick به گوشتان خورده است؟ اگر در مورد دیتاسنتری که در اعماق اقیانوس کار می کند و متولی آن شرکت مایکروسافت است هم شنیده باشید، با پروژه ناتیک یک آشنایی مختصری دارید؛ دیتاسنتر Natick یکی از عجیب ترین مراکز داده دنیاست که شرکت مایکروسافت از آن پشتیبانی می کند و داده کاربران خود را دور از دسترس همگان نگهداری می کند؛ در اعماق اقیانوس!! اگر دوست دارید همه چیز را درباره دیتاسنتر Natick به زبان ساده یاد بگیرید و حتی از نحوه افتتاح حساب کاربری و خدمات این دیتاسنتر مطلع شوید، پیشنهاد می کنم این مقاله احراز را تا انتها بخوانید.

دیتاسنتر Natick

در سال 2018 میلادی بود که شرکت مایکروسافت یک دیتاسنتر با 864 سرور و ظرفیت 27.6 پتابایت ذخیره‌ سازی را در عمق 35.6 متری در اقیانوس در انتهای دریای اسکاتلند غرق کرد، ولی چندی پیش این شرکت در گزارشی بیان کرد که آخرین آزمایش اش موفقیت آمیز بوده است و به یافته‌‌ هایی دست یافته است که ثابت می کند ایده یک دیتاسنتر مایکروسافت در اعماق اقیانوس می تواند ایده عملی و جذابی به حساب آید. ارسال یک مرکز داده به پایین اقیانوس امکان دارد در وهله اول کمی عجیب به نظر برسد، ولی تیم Project Natick فرض کرد که قرار دادن این دیتاسنتر در اعماق دریا با اطمینان و کارآیی بالاتری انجام می شود.


پربازدیدترین : بهترین دیتاسنترهای جهان


چرا که دیتاسنترها روی زمین با مشکلات متعددی مثل خوردگی ناشی از اکسیژن و رطوبت و کنترل تغییرات دما مواجه اند، ولی در یک محیط کم آب با کنترل دقیق دما، مشکلات کم تری ایجاد خواهد شد. ایده آن‌ ها بدین شکل است که این نوع سرورها می‌ توانند به سادگی در اندازه‌ ای بزرگ و کوچک در نزدیکی سواحل و یا مناطقی که به آن ها احتیاج دارند مستقر شوند و بدین صورت دسترسی محلی بهتر به منابع مبتنی بر cloud در مکان‌ های بیشتر فراهم خواهد آمد و بدین وسیله مزایای زیادی هم به همراه خواهد آمد. به گفته مایکروسافت مراکز داده زیرآبی تنها یک هشتم میزان خرابی دیتاسنتر‌‌های زمینی را دارند که یک پیشرفت فوق العاده به حساب می آید.

البته باید در نظر داشت که سرویس‌ دهی به یک سرور سراسر پلمپ شده آن هم زمانی که در انتهای اقیانوس قرار دارد، به مراتب سخت تر خواهد بود. مدت زمان زیادی است که ایده مرکز داده مایکروسافت در اعماق اقیانوس در حال اجرایی شدن است و پیش از این در سال 2015 بود که این مرکز برای چندین ماه یک دیتاسنتر را در سواحل کالیفرنیا شناور کرد تا ببیند آیا کامپیوترها در این سفر زنده خواهند ماند یا خیر. این دور از آزمایشات مدت زمان طولانی تری را شامل شده بود. اگرچه با هدف اثبات این که این شرکت می‌ تواند این کار را در مقیاسی عملی برای استفاده در دنیای واقعی انجام دهد این پروژه آغاز شد. هدف دیگر این تیم بازیافت آسان این دیتاسنتر‌‌ها پس از فرسوده شدن آنهاست. در ادامه بیشتر در مورد دیتاسنتر Natick و نحوه ثبت نام و احراز هویت در آن صحبت می کنیم؛

نحوه کار پروژه Natick در اعماق دریا

تیم پروژه ناتیک در مایکروسافت بر این باور بودند که این روش بازدهی انرژی و اعتبار دیتاسنترها را بیشتر خواهد کرد، به این خاطر که مراکز داده روی خشکی با مسائلی مثل زنگ زدگی و رطوبت مواجه اند و کنترل دما هم برای آن ها خیلی ساده نیست، ولی محیط زیردریا با دمای ثابت مسائل به مراتب کمتری را برای مراکز داده گوناگون به همراه می آورد. شرکت مایکروسافت با کمک محققین خود، پس از گذشت نزدیک به 3 سال، در سال 2020 کپسول سرورهای کامپیوتری خود را از زیر آب خارج کردند که پس از باز کردن آن به نتایج جالبی رسیدند.


پربازدیدترین : احراز هویت هتزنر به زبان ساده


یکی از محققان مایکروسافت درباره نتایج این آزمایش این طور گفت که این پروژه، مرحله نهایی یک کوشش چندساله می باشد که ثابت کرد مفهوم دیتاسنتر در زیر آب از لحاظ لجستیکی، زیست محیطی و مالی عملی می باشد. یکی از نخستین مواردی که محققان دریافتند، این بود که دیتاسنتر در بستر دریا نرخ خرابی کم تری نسبت به یک دیتاسنتر معمولی دارد و از 855 سرور موجود تنها 8 مورد آن ها در این بازه زمانی از کار ایستادند و این بدین معنی است که مرکز داده زیردریایی به نسبت مراکز داده موجود در خشکی، 8 برابر کم تر دچار نقص می شود. لذا باید در نظر داشته باشید که کاهش نقص ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که تعمیر سرور زیردریایی پروسه سخت و زمان بری محسوب می شود.

البته یک موضوع دیگر هم می ماند؛ آلودگی آب‌ ها به وسیله این کپسول‌ های مایکروسافت! در این خصوص جالب است بدانید که این کار هیچ آلودگی به همراه ندارد. مایکروسافت سال پیش آزمایشاتی روی امکان وارد کردن خسارت به جانوران زیر آب انجام داد و بنا به گفته خود شرکت مایکروسافت، به تدریج نیاز به تغییرات سخت افزاری و رفرش کردن دیتاسنترها کاهش پیدا خواهد کرد و این بدین معنی است که این دیتاسنترها قادرند تا مدت زمان به مراتب بیشتری (حدودا 10 سال)، بی آن که نشانه خاصی تولید کنند، کار خود را ادامه دهند. به علاوه، تمامی دیتاسنترها قابلیت بازیافت دارند و هیچ گونه آلاینده‌ ای از خود انتشار نمی دهند و همچنین از آب به منظور خنک کردن یا سایر اهداف استفاده نمی کنند.

ظرفیت دیتاسنتر ناتیک چقدر است؟

طبق گزارشات گروه نیروی دریایی سیستم دفاعی دریایی کشور فرانسه که ابر دیتاسنتر مایکروسافت را طراحی کرده است، دیتاسنتر ناتیک از ظرفیت 12 رک حاوی ۸۶۴ سرور با سیستم خنک‌ کننده برخوردار است. این ابر دیتاسنتر بعد از مونتاژ به وسیله کامیون به اسکاتلند انتقال پیدا کرد و از آن‌ جا با دقت به عمق ۳۵.۶ متر تا یک تخته سنگی در بستر دریا فرو برده شد. این دیتاسنتر به وسیله‌ کابل به شبکه برق جزایر اورکنی وصل می شود که ۱۰۰ درصد انرژی باد و انرژی خورشیدی را برای حدود 10 هزار نفر تامین می‌ کند و نکته جالب دیگر اینجاست که خود مراکز داده، به یک چهارم مگاوات برق احتیاج دارند.

مزایای فرستادن دیتاسنتر به اعماق اقیانوس

در حال حاضر مراکز داده بسیاری در نزدیکی آب ها و دریا ها ساخته می شوند که این نزدیکی به آب ها موجب می شود تا راه اندازی و استفاده از سیستم های خنک کننده ساده تر و مقرون به صرفه تر باشد. همچنین بعضی از شرکت هایی که از انرژی سبز یا پاک را مورد استفاده قرار می دهند، از جزر و مد آب به منظور تولید بخش یا تمامی انرژی لازم خود بهره می گیرند. این دلایل موجب می شود تا یکی از کمپانی های بین المللی و بزرگ به دنبال طراحی دیتاسنترهای زیر آبی باشد.


پربازدیدترین : دیتاسنتر Azure به زبان ساده


بدین وسیله می توان از حرکات آب در اطراف دیتاسنتر استفاده کرد و یک منبع همیشگی و دائمی الکتریسیته در اختیار داشت. از طرف دیگر به دلیل دسترسی همیشگی به آب، خنک کردن تجهیزات و مرکز دده بسیار ساده تر خواهد بود. جالب است بدانید که بیش از 50 درصد از جمعیت زمین در نزدیکی آب ها زندگی می کنند؛ بنابراین ساخت دیتاسنترهای زیر آب می تواند مزیت های بسیاری به همراه داشته باشید که بعضی از مهم ترین این مزایا را در این بخش نام برده ایم:

  • تولید انرژی
  • خنک کنندگی آسان
  • مزایای امنیتی فیزیکی
  • عدم نیاز به خرید زمین های گران قیمت
  • قرار داشتن در نزدیکی مراکز جمعیتی بزرگ
  • محافظت طبیعی در برابر صدمات و آسیب های مرسوم

نکته مهم : البته باید در نظر داشت که ساخت مراکز داده در زیر آب کار ساده ای به حساب نمی آید و در این راه موانع بسیاری وجود دارد، ولی امروزه مایکروسافت این موانع را از پیش روی خود برداشته است و این امر نشان می دهد که شرکت ها و مراکز داده دیگر هم قادرند این کار را انجام دهند.

اهداف ماکروسافت از طراحی پروژه Natick چیست؟

قرار دادن مراکز داده در زیر آب نه تنها از نظر خنک سازی موجبات بهبود کارایی و کاهش هزینه را فراهم می کند، بلکه از لحاظ منطقی هم از مزایای بسیاری برخوردار است که در بخش پیش هم اشاره هایی به این مزایا داشتیم؛ چرا که بر اساس برآوردی که مایکروسافت انجام داده است، باعث دسترسی آسان تر مردم به سرورها هم می شود. چنین راه حلی می تواند کاهش بسیاری از هزینه ها و سادگی پیاده سازی این گونه مراکز داده در داخل و زیرآب را به همراه داشته باشد و همچنین دیگر محدودیت فضای کاری مرکز داده هم از بین خواهد رفت و هر وقتی که نیاز بود یک ITPRO می تواند مرکز داده خودش را بزرگ تر کند. همچنین مایکروسافت عقیده دارد که ایجاد کپسول های سرور یا همان مرکز داده حداکثر 3 ماه زمان می برد و پیاده سازی آن نیز بسیار سریع تر و راحت تر است و به صورت آماده هم قابل استفاده می باشد.

به عنوان مثال امکان دارد راه اندازی یک مرکز داده استاندارد تا 2 سال طول بکشد. کارشناسان طراح این پروژه بر این باورند که حتی روزی می رسد که این نوع مراکز داده نیروی مورد نیاز برق برای سرویس دهی را هم از آب اقیانوس دریافت کنند و توربین های آبی توان کاری ان ها را تامین کند. یکی دیگر از مزایای این مراکز داده عدم احتیاج به سرکشی و بازرسی مرتب است، یک ITPRO می تواند هر چند ماه یکبار یا حتی هر 3 ماه یک بار از مرکز داده بازرسی نمایند، ولی مایکروسافت هدفگذاری کرده است که مرکز داده ای راه اندازی کند که بتواند یک سال بدون نیاز به هرگونه نگهداری و نظارت در زیر آب به فعالیت خود ادامه دهد. جالب است بدانید که هدفگذاری نهایی این پروژه، دیتاسنتری است که بدون احتیاج به نظارت به مدت 10 سال بی وقفه کار کند!

افتتاح حساب و احراز هویت اکانت در دیتاسنتر Natick

حال که کاملا می دانید دیتاسنتر Natick چیست و نحوه کار آن به چه صورت است، امکان دارد بخواهید از خدمات این دیتاسنتر استفاده کنید ولی ندانید که برای این کار، از کجا باید شروع کنید؛ برای این که از خدمات گسترده یک دیتاسنتر معتبر استفاده کنید، در ابتدای امر باید حساب کاربری خود را در آن ایجاد کنید. بدین منظور می توانید وارد سایت Natick شوید و اکانت خود را ایجاد کنید. در گام بعدی نیاز است که حساب کاربری خود را احراز هویت کنید تا در ادامه بتوانید با خیالی راحت از خدمات ابری استفاده نمایید، ولی با توجه به این که کشور ایران در حال حاضر در لیست تحریم بیشتر شرکت های معتبر خارجی است، دیتاسنتر Natick نیز به کاربران ایرانی خدماتی ارائه نمی دهد ولی آیا راه حل دیگری برای استفاده از خدمات دیتاسنتر Natick وجود دارد؟

در پاسخ باید گفت که بله؛ شما می توانید با vpn ها برای ورود به وب سایت های خارجی استفاده کنید ولی به هیچ عنوان نمی توانید امور مربوط به احراز هویت را بدین وسیله انجام دهید، چرا که برای مثال کارت ملی شما برای کشور ایران است در صورت بارگزاری کارت ملی، قبض یا … دیتاسنتر متوجه ایرانی بودن شما خواهد شد و ایجاد حساب برای شما دیگر امکان پذیر نخواهد بود ولی راهکار عملی این است که از وب سایت هایی استفاده کنید که خدمات مربوط به احراز هویت حساب های کاربری سایت های خارجی را ارائه می دهند که یکی از معتبرترین این وب سایت ها، سامانه احراز می باشد که خدمات احراز هویت حساب کاربری برای انواع صرافی های ارز دیجیتال، بروکرهای فارکس، دیتاسنترهای خارجی و … را به کاربران خود ارائه می دهد.


پربازدیدترین : بزرگترین دیتاسنترهای جهان


بدین وسیله می توانید از خدمات وریفای اکانت دیتاسنتر Natick سامانه احراز استفاده کنید و درخواست احراز هویت حساب کاربری خود را در این دیتاسنتر ثبت کنید تا کارشناسان این سامانه با شما ارتباط برقرار کنند و امور مربوط به احراز هویت اکانت را با همراهی و کمک خودتان انجام دهند و سپس بعد از 2 الی 3 روز کاری، دسترسی حساب کاربری وریفای شده را برای شما ارسال کند که برای وریفای آن، تا جایی که امکان دارد از مشخصات و مدارک خودتان استفاده کرده اند که توسط دیتاسنتر قابل پیگیری است و هیچ گونه مشکلی در آینده رخ نخواهد داد و اگر هم حساب کاربری شما با مشکلی مواجه شد، کارشناسان بخش پشتیبانی این سامانه در کنار شما خواهند بود تا مشکل به صورت کامل و در کمترین زمان ممکن، برطرف شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر مطلب احراز هویت در دیتاسنتر را مطالعه فرمایید.


خلاصه مطلب و کلام پایانی

مایکروسافت در سال 2015 یک دیتاسنتر را به مدت چند ماه در ساحل کالیفرنیا به آب انداخت تا ببیند که آیا کامپیوتر‌ها در این محیط دوام می آورند یا نه؟ پس از این آزمایش، شرکت مایکروسافت پروژه جدیدی را در سال 2018 با نام ناتیک در دستور کار خود قرار داد که در آن دیتاسنتری را به صورت کپسول به اعماق آب‌ های اسکاتلند فرستاده شد.

در سال 2020 اما محققان مایکروسافت کپسول سرورهای خود را از آب خارج کردند و این طور نتیجه گیری کردند که مفهوم دیتاسنتر زیرآب لحاظ لجستیکی، زیست محیطی و اقتصادی کاربردی است و مرکز داده زیردریایی به نسبت مراکز داده موجود در خشکی 8 برابر کم تر با نقص همراه می شود.

کاهش نقص‌ ها از این جهت مهم است که تعمیر سرور زیردریایی فرایند سخت و زمان بری محسوب می شود. جالب است بدانید که شرکت مایکروسافت از تبخیر سطحی به منظور خنک کردن دیتاسنترها بهره می گیرد. با توجه به این که عمق ۱۰ تا ۲۰۰ کیلومتری دارای دمای ۱۴ الی ۱۸ درجه سانتیگراد است و می‌توان این دما را برای خنک سازی دیتاسنترها مورد استفاده قرار داد. نسل اول پروژه ناتیک به اندازه ای موفقیت به دست آورد که یک مرکز داده دیگری که ۴ برابر بزرگ‌ تر از نسخه اولیه بود در دستور ساخت مایکروسافت قرار گرفت.

در این مطلب همانطور که قول داده بودیم، در مورد دیتاسنتر Natick به زبان ساده به شما آموزش هایی دادیم که امیدواریم مقبول واقع شده باشد.

همچنین اگر دوست دارید همه چیز درباره دیتاسنتر Redstation را بدانید، همین الان این مطلب را مطالعه فرمایید.

به نظر شما پروژه عجیب دیتاسنتر Natick می تواند آینده ای داشته باشد یا خیر؟


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *