فارکس یا بورس ایران برای ترید و سرمایه گذاری مناسب تر است؟ اگر فعال بازارهای مالی باشید و از بازارهای مختلف مالی اطلاعات داشته باشید، همواره به دنبال شناسایی بهترین و سودده ترین بازار برای سرمایه گذاری در بازه های زمانی مختلف می گردید و در حال حاضر نیز به دنبال این هستید که فارکس یا بورس ایران برای ترید بهتر است ولی باید در نظر داشته باشید که هر بازاری شخصیت معامله گری خاصی نیاز دارد و ما بر همین اساس سعی کردیم در این مقاله بازار بین المللی فارکس و بازار بورس و اوراق بهادار ایران را با یکدیگر مقایسه کنیم تا در انتها شما بتوانید تصمیم گیری کنید که بر اساس تیپ شخصیت و معامله گری خودتان و البته شرایط هر کدام از بازارها، کدامیک از بازارهای بورس و فارکس می تواند گزینه مناسب تری برای شخص شما باشد؛ پس اگر جواب این سوال را می خواهید، تا انتها همراه احراز بمانید.

فارکس یا بورس ایران

بازار فارکس بزرگترین بازار مالی جهان به حساب می آید که امروزه حجم معاملات روزانه آن بیش از 6.5 تریلیون دلار است! تعداد زیادی از تریدرها به علت این حجم بالای پول در گردش و قدرت نقدشوندگی بالای این بازار، ساعات معاملاتی طولانی و امکان استفاده از اهرم معاملاتی بالا جذب آن می‌ شوند. از طرف دیگر در بازار سهام شرکت‌ هایی با پایداری بالا وجود دارند که قادرید در شرایطی که اقتصاد چالش‌ برانگیز می‌ شود به فعالیت خود ادامه دهند و بسیاری از آن ها به سهامداران‌ خود سود نقدی می پردازند. بورس در قیاس با فارکس و حتی بازار آتی، به صورت معمول نوسانات کم تری دارد و بیشتر از آن به عنوان یک سرمایه‌ گذاری با پتانسیل رشد مداوم، به منظور افزایش ارزش پرتفوی سرمایه‌ گذاران مورد استفاده قرار می گیرد.


پیشنهاد مطالعه : اصطلاحات بازار فارکس به زبان ساده


تفاوت بورس و فارکس بسیار است، ولی این دو بازار شباهت‌ هایی نیز با یک دیگر دارند که از جمله آن‌ ها می‌ توان به محدود نبودن هر دو بازار به مکان اشاره داشت. شما به کمک گوشی یا لپ‌ تاپ خود قادرید در هر نقطه از دنیا وارد اکانت بورس یا بروکر فارکس خود شده و به خرید و فروش بپردازید. هرچند تفاوت بورس و فارکس بسیار بالاست، ولی بعضی از افراد ترجیح می‌ دهند که در هردوی این پلتفرم‌ ها خرید و فروش کنند و از فرصت‌ های سودده هر دو بازار استفاده های لازم را ببرند.

ولی این که شما در بین فارکس یا بورس ایران، کدام را برای خرید و فروش انتخاب می کنید، به سبک معاملاتی، میزان ریسک‌ پذیری، مقدار سرمایه و البته شرایط کلی شما وابسته است. لذا بهتر است این دو بازار را با یک دیگر مقایسه کنید نهایت تا بتوانید برای انتخاب بهترین بازار برای سرمایه گذاری خود بین فارکس و بورس تهران بهترین تصمیم گیری را داشته باشید. البته چنانچه شما به دانش تحلیل تکنیکال مجهز باشید، هر دو بازار بورس و فارکس می‌ توانند برای شما مناسب باشند. به این خاطر که تحلیل تکنیکال، دانشی است که از آن می‌ توان در هر بازار مالی بهره برد.

بازار فارکس چیست؟

بازار فارکس یک بازار غیرمتمرکز به حساب می آید که از کل دنیا می توان در آن فعالیت کرد. در بازار جهانی فارکس یک ارز در مقابل ارز دیگری مورد معامله قرار می گیرد. برای مثال تریدرها دلار آمریکا را به فروش می رسانند و یورو را می خرند و بدین وسیله سود به دست می آورند. چنانچه در فکر ورود به بازار فارکس هستید، نیاز است ابتدا اطلاعات خود را نسبت به این بازار بزرگ و بین المللی افزایش دهید. حجم زیاد معاملات در این بازار یکی از دلایل خاص بودن آن و همچنین محبوبیت بالای آن بین معامله گران به حساب می آید.

بروکرهای فارکس یا همان کارگزاری‌ های فارکس به عنوان واسط میان تریدرها و بازار ارز، سفارش های معاملات را برای مشتریان انجام می‌ دهند. به منظور ورود به فارکس باید به سایت یک بروکر معتبر مراجعه فرمایید و مراحل ثبت نام و ارسال مدارک تشخیص هویت را در دستور کار خود قرار دهید تا پلتفرم معاملاتی بروکر برای شما فعال شود و در فضای اینترنت برای خرید و فروش و کار در بازار فارکس اقدام نمایید. مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار فارکس به شرح زیر می باشد؛

  • کارمزد کم
  • نقد‌شوندگی بالا
  • دو طرفه بودن بازار
  • 24 ساعته بودن فارکس
  • حساب آزمایشی رایگان
  • در اختیار داشتن اهرم مالی
  • عدم محدودیت زمان و مکان

بازار بورس چیست؟

معاملات بورس در قالب خرید و فروش سهام شرکت های بورسی و فرابورس از طریق یک کارگزاری انجام می شود. بورس یک بازار مالی !شفاف! می باشد که سرمایه‌ گذاران در آن برای خرید و فروش سهام های مختلف به معامله می پردازند. به منظور معامله در بازار بورس به یک کارگزار رسمی به جهت دریافت کد معاملاتی که نشان هویت شما در بورس تهران است و انجام معامله، احتیاج خواهید داشت. بنابراین برای سرمایه‌ گذاری در بورس می بایست به یک کارگزاری معتبر مراجعه فرمایید و مراحل ثبت نام را انجام دهید.


پیشنهاد مطالعه : بازار فارکس چیست و چطور کار میکند؟


البته در ابتدا باید در سامانه سجام ثبت نام و احراز هویت کنید. در نظر داشته باشید که بعد از ثبت درخواست و تکمیل فرم های مربوط به معاملات آنلاین، کارگزاری کد معاملاتی برای شما صادر خواهد کرد. بدین ترتیب شما قادر خواهید بود از طریق پنل یا سامانه معاملاتی کارگزاری‌ ها که اطلاعات و آدرس سامانه و رمز عبور به وسیله کارگزاری به ایمیل شما فرستاده شده است، به شکل کاملا آنلاین و  اینترنتی برای خرید و فروش سهام های مختلف در بورس ایران اقدام نمایید. جالب است بدانید که حداقل مبلغ برای ورود به بورس و سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران، در حال حاضر 500 هزار تومان می باشد.

لذا چنانچه قصد وارد کردن سرمایه زیادی به این بازار را دارید، بایستی توجه داشته باشید که افق سرمایه گذاری خود را بلندمدت قرار دهید و از ورود سرمایه لازم و روزمره خود یا حتی سرمایه ای که در کوتاه مدت امکان دارد به آن نیاز پیدا کنید، به بورس خودداری کنید. برای آشنایی و یادگیری تحلیل و نکات آموزشی بازار سهام هم می توانید انواع روش های تحلیل در بورس و مقالات آموزشی رایگان در فضای وب را مطالعه فرمایید. مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار بورس به شرح زیر می باشد؛

  • بازار بورس قانونی و تحت نظارت سازمان بورس است!
  • با سرمایه‌ گذاری حرفه‌ ای و مناسب، در زمان تورم می توانید ارزش دارایی های خود را حفظ کنید.
  • سرمایه‌ گذاری در بورس محدودیتی ندارد و شما هر میزان سرمایه ای که بخواهید، می توانید وارد کنید.
  • نیازمند مکان و حضور فیزیکی نمی باشد و تنها با یک دستگاه متصل به اینترنت قادر به انجام معامله خواهید بود.
  • به دست آوردن سود در بازار بورس از دو روش دریافت سود سالیانه شرکت‌ ها و نوسان گیری در بازار سهام امکان پذیر خواهد بود.
  • سرمایه‌ گذاری در بازار سرمایه قابلیت نقد‌شوندگی دارد، به این خاطر که سرمایه‌ گذاران هر زمان مایل باشند می‌ توانند سهام خود را به فروش برسانند و در زمانی کوتاه، به پول خود دسترسی داشته باشند.
  • امکان وجود رانت اطلاعاتی
  • امکان سفته بازی در معاملات
  • امکان خطا در تحلیل‌ و نتایج آن
  • قدرت تأثیرپذیری بورس از اتفاقات و اخبار خارج از آن
  • امکان انتشار صورت‌ های مالی غیر واقعی شرکت‌ ها
  • از دست دادن سرمایه اولیه به دلیل نداشتن دانش و تجربه کافی
  • ریسک ضرر در سرمایه به دلیل کاهش قیمت سهام بر اثر عملکرد ضعیف شرکت مربوطه

1. مقایسه بورس با فارکس از نظر نوسانات قیمتی

نوسانات معیاری است که نشان می دهد چقدر ممکن است که یک بازار نوسانات عمده و پیش بینی نشده قیمت را ایجاد نماید. بازاری با نوسانات بالا شاهد تغییرات سریع قیمت‌ های خود می باشد و این در حالی است که بازارهایی با نوسانات کم تر تمایل به تغییرات تدریجی قیمت دارند ولی ریسک سرمایه گذاری در آن ها به مراتب پایین تر می باشد. سهولت معامله فارکس آن را به شدت نوسانی می کند.


پیشنهاد مطالعه : بهترین صرافی های فارکس (نحوه انتخاب)


هرچند بازار به صورت معمول در محدوده کوچکی معامله می شود، ولی بسیاری از معاملات در فارکس می‌ تواند موجب شود که قیمت‌ ها سریعا تغییر پیدا کنند. در زمان معامله در فارکس حائز اهمیت است که از نظر رویدادهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به روز باشید، چرا که بازار در واکنش به این اعلامیه‌ ها مستعد تحرکات ناگهانی و شدید است. بورس تمایل به الگوهای قیمتی با ثبات‌ تری دارد که قادرید در طول زمان آن‌ ها را پیگیری فرمایید.

ولی فارکس، می‌ تواند دوره‌ های نوسانی را ببیند و به خصوص به سیاست داخلی حساس است. برای مثال داو جونز در مارس 2018 به شدت سقوط کرد، چرا که شرکت‌ های آمریکایی از تنش‌ های تجاری دونالد ترامپ با چین آسیب دیدند. نوسانات معاملاتی به صورت بالقوه می‌ تواند فرصت‌ های بسیاری را برای سودآوری در اختیار تریدرها قرار دهد، ولی با افزایش ریسک هم همراه است و انجام اقدامات برای جلوگیری از زیان‌ های غیرضروری را از همیشه مهم تر خواهد کرد.

2. مقایسه بورس و فارکس از نظر اهرم معاملاتی

در مقایسه فارکس یا بورس ایران، اهرم معاملاتی یکی دیگر از مواردی است که باید در نظر گرفت. در بورس هیچ اهرمی برای معاملات در دسترس نیست و شما به همان اندازه که سرمایه‌ دارید، قادرید سهام خریداری کنید (البته موضوع اعتبار معاملاتی با اهرم متفاوت است. در بورس تهران بعضا قادر به دریافت اعتبار از کارگزاری‌ ها هستید). در معاملات فارکس ولی اهرم معاملاتی بسیاری برای شما در دسترس هستند.

به عنوان مثال این طور فرض کنید سرمایه اولیه شما 1000 دلار باشد. کارگزاران فارکس به صورت معمول ضرایب اهرمی 1:100 یا 1:200 ارائه می‌ کنند. بنابراین با فرض این که بروکر شما ضریب اهرمی 1:100 به حساب شما اختصاص دهد، شما می توانید تا سقف 100 هزار دلار برای معامله زوج ارزهای قابل معامله اقدام نمایید. البته این را باید در نظر داشت که شما مجبور نیستید از کل این سرمایه مجازی بهره بگیرید و هر مقداری که علاقمند باشید در معاملات خود استفاده می کنید.


پیشنهاد مطالعه : لیست صرافی های فارکس


ولی این اهرم معاملاتی الزاما می تواند گزینه مثبتی به حساب نیاید. به این خاطر که می توان با استفاده از اهرم، با مقدار کمی سرمایه، معاملات بزرگتری انجام داد (حساب‌ های معاملاتی فارکس حتی با مقادیری مثل 100 دلار و پایین‌ تر هم قابل بازگشایی است) ولی این اهرم می‌ تواند به سادگی کل دارایی شما را سریعا نابود کند. بروکرهای فارکس، امکان استفاده از اهرم را به سادگی برای تریدرها فراهم کرده‌ اند ولی به منظور دریافت اعتبار معاملاتی از کارگزاری‌ های بورس ایران، گاهی چالش‌ هایی وجود دارد.

3. مقایسه فارکس و بورس از نظر ساعت انجام معاملات

ساعات باز بودن یک بازار می‌ تواند تاثیر زیادی بر معاملات شما داشته باشد و بر زمانی که برای نظارت بر بازارها احتیاج دارید تاثیر بگذارد. به این خاطر که فارکس یک بازار جهانی محسوب می شود، می‌ توانید 24 ساعت شبانه روز و 5 روز هفته خرید و فروش نمایید. این به شما فرصت‌ های زیادی برای معامله می‌ دهد، ولی خطر حرکت بازار را در حالی که برای نظارت بر آن حضور ندارید، به وجود می آورد.

چنانچه می خواهید در بازار فارکس معامله کنید، مهم است که یک استراتژی مدیریت ریسک با استاپ‌ ها و لیمیت‌ های مناسب در نظر بگیرید تا ریسک معاملات خود را تا حدود بسیار زیادی کاهش دهید. بهترین زمان از روز برای معامله در فارکس وقتی است که بازار در سراسر دنیا فعالیت دارد، که به صورت معمول زمانی است که دو جلسه با هم تداخل دارند، چرا که تعداد خریداران و فروشندگان بیشتری وجود دارد. برای مثال چنانچه به GBP/USD علاقه دارید، ساعات معاملات لندن و نیویورک بین 12 بعد از ظهر تا 4 بعد از ظهر (به وقت لندن) همپوشانی دارند.

افزایش نقدینگی موجبات افزایش سرعت معاملات و حتی کاهش هزینه اسپردها را فراهم می کند. معاملات بورس اندکی متفاوت است، چرا که بیشتر محدود به ساعات کار هر بورسی است که سهام در آن فهرست شده است. ساعات کاری به صورت فزاینده ای در اختیار معامله گران قرار می گیرد و این بدین معنی است که قادرید به سرعت در مورد اخبار فوری عمل کنید، حتی وقتی که بازار بسته است!

4. مقایسه بازار بورس و فارکس از نظر مالکیت

در فارکس معامله هر جفت ارز به معنی تصاحب مجازی آن در زمان مورد نظر است و دارایی واقعی جابجا نمی‌ شود. بدین معنی است که موقع معامله هر ابزار مالی شما تنها با شرط بستن معامله صاحب مجازی آن ابزار مالی هستید. از طرف دیگر در بورس شما با خرید سهام یک شرکت، قسمتی از مالکیت و سوددهی آن شرکت را به شکل قانونی در اختیار خود می گیرد و حتی چنانچه میزان سهام به اندازه ای باشد که جز سهامداران عمده شرکت باشید، قادرید در تصمیم گیری های مهم شرکت نیز مشارکت داشته باشید.

5. مقایسه فارکس با بورس از نظر برخورداری از بازار دو طرفه

فارکس برخلاف بورس یک بازار دو طرفه به حساب می آید و این بدین معنی است که هر جفت ارزی بغیر از امکانات خرید قابلیت فروش نیز دارد. به عبارتی در فارکس قادرید برای کسب سود، ابتدا وارد یک موقعیت فروش شوید و در ادامه معامله را با انجام خرید، ببندید. در حقیقت در بازارهای اسپات یا بازار اسپات رمزارز، در ابتدا می بایست خرید اوراق بهادار یا آن دارایی خاص را انجام دهید و در ادامه دارایی موردنظر را به فروش برسانید اما در فارکس قادرید به منظور به دست آوردن سود، ابتدا به فروش برسانید و سپس با قیمتی به مراتب پایین تر خریداری کنید و بدین شکل از اختلاف قیمت فروش با خرید سود به دست آورید.


پیشنهاد مطالعه : معامله فیوچرز در okex به زبان ساده


برای مثال این طور فرض کنید که شما به عنوان معامله گر فارکس، تخمین زده اید که خرید جفت ارز USDCAD برای شما سودآوری دارد، بنابراین برای خرید آن اقدام می نمایید. چنانچه بعد از ورود شما به بازار، نرخ جفت ارز USDCAD ترقی کرده و به بالاتر از نقطه ورود شما برسد، شما به همان مقدار سود به دست خواهید آورد. همچنین اگر نرخ به پایین تر از نقطه ورود سقوط کند، ضرر را برای شما به همراه خواهد داشت.

چنانچه شما پیش از ورود به معامله، تحلیلی مبنی بر نزول قیمت این جفت ارز طی ساعات آتی می‌ داشتید و در زمان ورود به جای خرید آن زوج ارز، برای فروش آن اقدام می‌ کردید، با نزول قیمت جفت ارز سود نصیب شما می شد. در بورس تهران که یک بازار یک طرفه به حساب می آید، تنها می توانید سهام را خریداری کنید و در ادامه آن را به فروش برسانید.

6. مقایسه بازار بورس با فارکس از نظر حجم معاملات

یکی دیگر از تفاوت های بازار بورس و فارکس، در میزان حجم معاملاتی آن دو است. از آنجایی که بازار فارکس از بازار بورس به مراتب بزرگ تر است، یعنی افراد بیشتری در این بازار به معامله می پردازند، بازار فارکس نسبت به بازار بورس ایران، حجم معاملاتی که در روز انجام می شود، به مراتب بالاتر است.

7. مقایسه بازار فارکس و بورس از نظر نقدشوندگی

نقدشوندگی بورس تهران به صف‌ های خرید و فروش سهام مورد نظر ما وابسته است ولی در فارکس، صف‌ های خرید و فروش وجود ندارند و شما هر زمان که بخواهید جفت‌ ارزی را می خرید و یا می فروشید، بلافاصله معامله‌ شما انجام خواهد شد. این مورد هم یکی دیگر از اصلی ترین تفاوت فارکس و بورس محسوب می شود.

8. مقایسه بازار فارکس و بورس از نظر میزان ریسک پذیری

با توجه به محدودیت سود و زیانی که در بورس وجود دارد، ریسک‌ پذیری این بازار کمتر از بازار جهانی فارکس می باشد که در آن هیچ محدودیت سود و زیانی وجود ندارد. کسانی که از ریسک هراس دارند، کم تر سراغ بازار فارکس می روند، ولی افراد ریسک‌ پذیر، حتما آن را برای معامله انتخاب می نمایند. البته این را هم باید در نظر داشت که استراتژی‌ های معاملاتی بسیاری هم در فارکس وجود دارد که ریسک باز کردن پوزیش ن‌ها را کاهش خواهد داد، ولی به صورت کلی، همواره ریسک بازار فارکس، بالاتر از بازار بورس است و همین امر، یکی دیگر از انواع تفاوت فارکس و بورس به حساب می آید که این بازارها را به شدت از هم متمایز خواهد کرد.

9. مقایسه بازار فارکس و بورس از نظر تنوع دارایی ها

در بررسی تفاوت فارکس و بورس، می بایست دارایی‌ های معاملاتی این دو را هم مورد بررسی قرار دهید. به منظور معامله در بورس تهران، شما قادرید تنها سهام مورد معامله قرار دهید. البته قسمت های دیگری مثل قراردادهای آتی و بورس کالا هم به این امکانات افزوده شده است.


پیشنهاد مطالعه : ساخت حساب پی پال از ایران


این در حالی است که در بازار فارکس، در کنار مبادله‌ انواع ارزهای رایج، امکان معامله‌ طلا، نقره، نفت و … فراهم شده است. بنابراین تنوع دارایی‌ های فارکس به نسبت بازار بورس، بسیار بیشتر است و این مورد هم می‌ تواند یکی از انواع تفاوت فارکس و بورس باشد.

10. مقایسه بازار فارکس و بورس از نظر چشم ‌اندازهای معاملاتی

به صورت معمول تریدرهایی که در فارکس کار می کنند، اهداف کوتاه‌ مدتی را برای سرمایه‌ گذاری لحاظ می کنند و این در حالی است که بعضی از این افراد، سودهای حاصله از فارکس را به بورس به دست می آورند تا برای بلندمدت در آن سهام خریداری کنند. لذا به صورت معمول چشم‌ اندازهای معاملاتی فارکس، کوتاه‌ مدت و چشم‌ اندازهای معاملاتی بورس، بلندمدت می باشد.


نتیجه گیری و کلام پایانی

فعالیت در بازار فارکس به مهارت و تجربه بالایی احتیاج دارد و با توجه به ریسک و نوسان های بالا، تنها برای افرادی مناسب می باشد که آموزش‌ های حرفه‌ ای آن را پشت سر گذاشته باشند و تجربه خوبی از فعالیت در بازار داشته باشند. فعالیت در بازار جهانی ارز بین‌ المللی یا فارکس به خودی خود بد نیست، بلکه نحوه رفتار و عمل بسیاری از تریدرهای ایرانی موجب شده تا بسیاری از افراد در این بازار با ضرر و زیان های بسیاری مواجه شوند.

لذا در حال حاضر و در ایران، فعالیت در فارکس مجازات می باشد و غیرقانونی تلقی می شود. امیدوارم با بررسی و تحقیق، روش درست را انتخاب کنید و همواره بدانید که نگهداری اصل سرمایه، مهم ترین چیزی است که باید در نظر داشته باشید و نباید صرفا به این علت که خودتان را شخصی ریسک‌ پذیر می دانید، با انجام رفتار غیرعقلانی در بازارهای مالی سرمایه‌ خود را در معرض خطر قرار دهید و بعضا ضررهای زیادی را تجربه کنید.

سرمایه گذاران و معامله گران زیادی به دلیل نقد شوندگی بالا، قابلیت معامله در تمام روز و در اختیار داشتن اهرم مالی جذب بازار فارکس می‌ شوند، ولی باید گفت که همواره فارکس ریسکی ترین بازار مالی جهان به حساب می آید و بیشتر معامله گران در فارکس کل سرمایه خود را در زمان اندکی از دست داده اند، پس باید جوانب احتیاط را همواره رعایت فرمایید.

در انتها این نکته را هم در نظر داشته باشید که چنانچه قصد فعالیت در بازار فارکس را دارید، می بایست با یک حساب کاربری دمو و آزمایشی کار و تجارتتان را آغاز فرمایید. در طول معامله در اکانت های دمو این فرصت در اختیار شما قرار خواهد گرفت تا با اصولی که یاد گرفته اید، بدون از دست‌ دادن سرمایه و ترس و استرس، تجربه خود را در زمینه معامله گری و فارکس افزایش دهید.

همچنین برای شروع سرمایه‌ گذاری در بورس نیز بهتر است در صندوق‌ های سرمایه‌ گذاری سرمایه گذاری کنید و یا پیش از آغاز معامله‌ گری خود، سعی کنید تا جایی که امکان دارید آموزش ببینید و پس از مشاوره با افراد موفق و قدیمی بازار با سرمایه کمی وارد بازار سهام شوید و سعی کنید رفته رفته و همزمان با این که تجربه و مهارت معامله گری در بورس را به دست می آورید، سرمایه خود را در این بازار مالی افزایش دهید تا سود به مراتب بیشتری در بلندمدت برای شما به ارمغان آید.

همانطور که قول داده بودیم، در این به مقایسه دو بازار بورس و فارکس پرداختیم تا ببینید فارکس یا بورس ایران برای شما گزینه مناسب تری به حساب می آید؛ البته امکان این که بتوانید در هر دوی این بازارها خوب ظاهر شوید و فعالیت کنید نیز وجود دارد و الزاما نیاز نیست بین آن ها یکی را برای سرمایه گذاری و کسب سود انتخاب کنید!

همچنین اگر دوست دارید بهترین صرافی های متمرکز را بشناسید، در مطلب معرفی صرافی های متمرکز برای ایرانیان شما را راهنمایی کرده ایم.

به نظر شما فارکس یا بورس ایران برای تیپ شخصیتی و معاملاتی شخص شما مناسب تر است؟ چرا؟

شما تجربه معامله در فارکس یا بورس ایران را دارید؟


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *