آیا می دانید مرکز داده به چه معناست و چطور کار می کند؟ مرکز داده یا همان دیتاسنترها اطلاعات و سرورهای بسیاری را در خود جای داده‌ اند و برای نگهداری و مدیریت داده‌ های مختلف، کاربرد دارند. در واقع میتوان این طور گفت که در دنیای امروز، دیتاسنترها برای شرکت‌ ها، سازمان‌ ها و سایر نهادها جایگاه بسیار مهمی دارند؛ به همین خاطر در این مطلب از سامانه احراز تصمیم داریم به این بپردازیم که مرکز داده به چه معناست و چطور می توانیم از سرویس ها و خدمات آن به بهترین شکل استفاده کنیم.

مرکز داده به چه معناست

مرکز داده یا دیتاسنتر به مکانی اطلاق می‌ شود که در آن تجهیزات مورد نیاز برای ذخیره‌ سازی، پردازش و مدیریت داده‌ ها و اطلاعات قرار دارد. در این مکان، تجهیزات مانند سرورها، روترها، سوئیچ‌ ها، فایروال‌ ها و ذخیره‌ سازهای اطلاعاتی نگهداری می‌ شوند. مراکز داده به صورت معمول برای نگهداری اطلاعات و خدمات ارائه شده توسط سازمان‌ ها، شرکت‌ ها و سرویس‌ دهندگان اینترنتی استفاده می‌ شوند. این مکان‌ ها باید شرایط امنیتی بسیار بالا، سیستم‌ های تهویه، برق و ارتباطی مطمئن و پشتیبانی مناسب داشته باشند.


پربازدیدترین : انتخاب دیتاسنتر مناسب چگونه است؟


استفاده از مراکز داده به شرکت‌ ها و سازمان‌ ها امکان ارائه خدمات ابری، ذخیره‌ سازی ایمن اطلاعات، پشتیبانی از شبکه‌ های توزیع شده و امنیت داده‌ ها را فراهم می‌ کند. به بیان دیگر مرکز داده‌ ها، به معنی جمع آوری تجهیزات برای پردازش و ذخیره‌ سازی اطلاعات و داده‌ های دیجیتالی است. جالب است بدانید که این تجهیزات شامل سرورها، دیسک‌ های سخت، پردازنده‌ ها، سوئیچ‌ ها و سایر تجهیزات شبکه هستند که از طریق شبکه‌ های کامپیوتری به یک دیگر متصل شده و این امکان را فراهم می‌ کنند که اطلاعات و داده‌ های دیجیتالی به صورت مرکزی در یک مکان ذخیره و مدیریت شوند. مراکز داده‌، برای انبوهی از شرکت‌ ها و کسب و کارها که جهت فعالیت‌ های خود به داده‌ های دیجیتالی نیاز دارند، ارائه خدمات می‌ کنند.

این سازمان ها و شرکت ها به عنوان مشتریان، تجهیزات خود را در مراکز داده قرار می‌ دهند و به صورت اشتراکی از خدماتی مانند ذخیره‌ سازی داده‌ ها، پشتیبانی فنی، امنیت، اتصال به اینترنت و … استفاده می‌ کنند. با توجه به این که مراکز داده با مقیاس بزرگ فعالیت می‌ کنند و تجهیزات پیچیده و گران‌ قیمتی را شامل می‌ شوند، هزینه احداث و بهره‌برداری این مراکز بسیار بالا است. به همین دلیل، شرکت‌ های متعددی در سراسر جهان، به جای احداث مراکز داده خود، از خدمات مراکز داده‌ های شرکت‌ های متخصص، مانند ابر ارائه‌ دهندگان، استفاده می‌ کنند. البته این که مرکز داده به چه معناست را در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد؛

معیارهای اصلی برای انتخاب دیتاسنتر مناسب

حال که دیگر می دانید مرکز داده به چه معناست ، بهتر است به شما نحوه انتخاب مرکز داده مناسب نیازهایتان را آموزش دهیم؛ برای اطمینان از امنیت، دسترسی و کیفیت خدمات دیتاسنترها، معیارهای مشخصی وجود دارد که برای انتخاب بهترین دیتاسنترها به کار می‌روند. در واقع انتخاب دیتاسنتر مناسب برای هر سازمان و کسب و کاری، بستگی به نیازهای آن‌ ها و وضعیت فعلی سیستم‌ های آن‌ ها دارد. با این حال، برای انتخاب دیتاسنتر مناسب در ایران می‌ توانید به موارد زیر توجه فرمایید:

  1. مکان : دیتاسنترهایی که در مناطق کمرنگ زلزله و بلا‌های طبیعی دیگر قرار دارند، ارزش به مراتب بالاتری دارند و ریسک کم تری برای احداث دیتاسنتر به همراه خواهند داشت.
  2. امنیت : یکی از مهم ترین عوامل انتخاب دیتاسنتر، امنیت ساختمان و تجهیزات آن است. در واقع بهترین دیتاسنترها باید دارای امنیت فیزیکی و سایبری قوی باشند. این شامل تصدیقات امنیتی، پشتیبانی از پروتکل‌ های امنیتی مانند SSL و تجهیزات حفاظتی مثل دوربین‌ های مداربسته و نظارتی می‌ شود. لذا دیتاسنتر باید از تجهیزات امنیتی مانند دوربین‌ های مداربسته، سیستم‌ های اعلان حریق و سیستم‌ های کنترل دسترسی استفاده کند.
  3. ارتباطات : بهترین دیتاسنترها باید دارای شبکه ارتباطی پایدار و با سرعت بالا برای انتقال داده‌ ها باشند.
  4. انرژی : دیتاسنترهای خوب باید دارای سیستم‌ های برق پشتیبانی، سیستم‌ های خنک‌ کننده و مجهز به سیستم‌ های UPS باشند تا در صورت قطعی برق، تمامیت داده‌ های موجود در دیتاسنتر حفظ شود.
  5. قدرت : دیتاسنتر باید دارای تجهیزات قدرتمند و مناسب برای نگهداری سرورهای کاربران باشد. این شامل ژنراتور برق، UPS و تجهیزات تهویه مطبوع است.
  6. خدمات پشتیبانی : بهترین دیتاسنترها باید دارای تیم پشتیبانی فنی حرفه‌ ای باشند که در صورت بروز هرگونه خطای سیستمی، به سرعت مشکل را برطرف کنند.
  7. زیرساخت : دیتاسنتر باید دارای زیرساخت مناسب برای تضمین عملکرد و کارایی سیستم‌ های شما باشد. این شامل پهنای باند، تجهیزات شبکه، تهویه مطبوع، منابع برقی و ژنراتور برق برای برقراری پایداری سیستم می‌ شود.
  8. پهنای باند : دیتاسنتر باید دارای پهنای باند کافی برای ارائه سرویس‌ های با کیفیت و بدون قطعی باشد.
  9. انعطاف پذیری : یک دیتاسنتر باید قابلیت افزایش و کاهش قابلیت ارائه سرویس‌ های خود را داشته باشد.
  10. قابلیت همکاری : برای انتخاب یک دیتاسنتر مناسب، بهتر است یک شرکت را انتخاب کنید که قابلیت همکاری با آن را داشته باشد. این شامل ارائه خدمات چند رسانه‌ ای، رزرو اتاق سرور، نصب تجهیزات، تعمیر و نگهداری و غیره است.
  11. قیمت : هزینه استفاده از دیتاسنتر یکی از عوامل مهم در انتخاب آن است، اما نباید تنها فاکتور قیمت را در نظر گرفت و باید به کیفیت سرویس‌ های ارائه شده هم توجه داشت.

به طور کلی، برای انتخاب دیتاسنتر مناسب، شما باید نیازهای خود را شناسایی کرده و با مقایسه و تحلیل ویژگی‌ های دیتاسنترهای مختلف در ایران، انتخاب بهترین گزینه برای شرکت یا سازمان خود را انجام دهید.

ویژگی‌ های یک دیتاسنتر خوب

حال که دیگر می دانیم مرکز داده به چه معناست و چه معیارهایی برای انتخاب دیتاسنتر مناسب اهمیت دارد، بهتر است به این اشاره کنیم که ویژگی های یک دیتاسنتر خوب چیست و چطور می توانید بهترین انتخاب را تجربه کنیم؛

  • قابلیت اعتماد : یک دیتاسنتر خوب باید قابل اطمینان باشد تا بتوانیم از ایمنی و امنیت دیتاها اطمینان داشته باشیم.
  • هزینه مناسب : هزینه‌ های استفاده از یک دیتاسنتر باید منطقی باشد تا بتوانیم با دید بلندمدت از خدمات و سرویس های مورد نظر خودتان در دیتاسنتر مورد نظر استفاده کنیم و از لحاظ اقتصادی فشار و استرسی روی ما و یا سازمان ما نباشد.
  • ظرفیت انبار‌سازی بالا : ظرفیت بالای انبارسازی دیتا در دیتاسنتر، برای شرکت‌ ها و تمامی کسب و کارها بسیار حیاتی است.
  • امنیت فیزیکی : یک دیتاسنتر خوب باید از نظر امنیتی فیزیکی قوی باشد. برای مثال داشتن دیوارهای سنگی، درهای فولادی و سیستم‌ های امنیتی داخلی مثل دوربین‌ های مدار بسته و سیستم‌ های کنترل دسترسی همگی مزیت امنیتی برای یک دیتاسنتر به حساب می آیند.
  • پشتیبانی و نگهداری : این ویژگی مربوط به توانایی دیتاسنتر برای پشتیبانی از سیستم‌ های خود و نگهداری آن‌ ها در صورت بروز مشکل است.
  • قدرت پردازشی و شبکه : از این ویژگی برای سنجش کارایی یک دیتاسنتر استفاده می شود. یک دیتاسنتر با پردازشگرهای قوی و تجهیزات شبکه پیشرفته به شرکت‌ ها کمک می کند تا بتوانند به داده های خود سریع دسترسی پیدا کنند.
  • دوام و پایداری : این ویژگی‌ ها نشان دهنده پایداری و قابلیت اطمینان دیتاسنتر در برابر خطرات احتمالی است، بنابراین یک دیتاسنتر خوب باید برای ارائه خدمات پایدار و قابل اطمینان به مشتریان، دارای زیرساخت‌ های قوی و با دوام باشد.

مزایا و معایب دیتاسنترهای خارجی

مزایا و معایب دیتاسنترهای خارجی به وسیله‌ چندین عامل و ویژگی تعیین می‌ شود، اما به طور کلی می‌ توان به مزایا و معایب زیر اشاره کرد:

مزایای دیتاسنترهای خارجی

  • استانداردهای بین‌ المللی : دیتاسنترهای خارجی به صورت معمول با استانداردهای بین‌ المللی ارائه خدمات می‌ دهند، که به معنای ارائه خدمات باکیفیت و امنیت بالاتر است.
  • توانایی ارائه خدمات به مشتریان در سطح جهانی : دیتاسنترهای خارجی با توجه به وسعت بیشتر بازار، قابلیت ارائه خدمات به مشتریان در سطح جهانی را دارند و برای کسب‌ و کارهایی که دارای مشتریان بین‌ المللی هستند، می‌تواند گزینه مناسبی باشد.
  • قابلیت ارائه خدمات به صورت 24 ساعته : برخی دیتاسنترهای خارجی، خدمات خود را به صورت 24 ساعته ارائه می‌ دهند و در صورت وقوع مشکل، قابلیت پشتیبانی فوری و در هر زمان را دارند.
  • قدرت پردازشی و فناوری : برخی از دیتاسنترهای خارجی، دارای تجهیزات و فناوری پیشرفته‌ ای هستند که می‌ تواند باعث افزایش کارایی و کیفیت خدمات باشد.

معایب دیتاسنترهای خارجی

  • هزینه های بالاتر : هزینه استفاده از دیتاسنترهای خارجی از دیتاسنترهای داخلی به مراتب بالاتر است؛ البته باید در نظر داشته باشید که کیفیت، سرعت و گستردگی خدمات آن ها نیز با دیتاسنترهای داخلی قابل مقایسه نیست، پس اگر اطلاعات و دیتاهایی که در دیتاسنتر مورد نظر خود ذخیره و نگهداری می کنید، برای شما و یا سازمانتان حائز اهمیت است، ارزش این را دارد که اندکی بیشتر هزینه کنید تا خدمات باکیفیت تر و ایمن تری را دریافت کنید.
  • مشکل احراز هویت حساب کاربری : استفاده از دیتاسنترهای خارجی در برخی کشورها مثل ایران به دلیل مشکلات قانونی و تحریم ها، ممکن است برای شما دردسرساز شود. در این خصوص باید در نظر داشته باشید که سامانه احراز خدماتی را در نظر گرفته است تا به سادگی بتوانید ظرف 2 الی 3 روز کاری حساب کاربری دیتاسنتر خارجی مورد نظر خود را از کارشناسان احراز دریافت کنید و بدون محدودیت و ترس از مسدودی حساب به فعالیت در آن ها بپردازید. اگر در این خصوص به اطلاعات بیشتری احتیاج دارید، می توانید از لینک احراز هویت در دیتاسنتر اطلاعات بیشتر و جامع تری را به زبان ساده دریافت کنید.

بنابراین، در صورتی که نیاز به قابلیت اطمینان بالا و پهنای باند بیشتر دارید و می‌ توانید هزینه بالای این سرویس را پرداخت کنید، استفاده از دیتاسنترهای خارجی گزینه خوبی خواهد بود. بهترین دیتاسنترهای جهان را همین الان در این مطلب بشناسید.

مزایا و معایب دیتاسنترهای ایرانی

دیتاسنترهای ایرانی نیز نقاط قوت و ضعفی دارند که کاربران به منظور تصمیم گیری برای استفاده از دیتاسنترهای داخلی یا خارجی باید ابتدا از این نقاط ضعف و قوت مطلع شوند تا در ادامه بتوانند تصمیم گیری مناسبی انجام دهند؛ لذا مزایا و معایب دیتاسنترهای ایران به شرح زیر می باشد؛

مزایای دیتاسنترهای ایرانی

  • کاهش نسبی هزینه‌ ها : به دلیل وجود بستری مناسب برای ارائه خدمات، هزینه‌های استفاده از دیتاسنترهای ایرانی نسبت به دیتاسنترهای خارجی نسبتا پایین تر است. در این حالت، شرکت‌ها می‌توانند هزینه‌های خود را کاهش داده و بودجه خود را مدیریت کنند؛ البته توصیه ما این است که هزینه ها را تنها معیار برای انتخاب دیتاسنتر مورد نظر خود قرار ندهید، چرا که قرار است اطلاعات مهمی را به آن ها بسپارید و بعضا اگر کیفیت خدمات، مدیریت مشتریان، سرعت خدمات و مهم تر از همه امنیت سرویس های ارائه شده توسط یک دیتاسنتر بالاتر است و هزینه های آن نیز به مراتب اندکی بیشتر است، بهتر است اطلاعات و دیتاهای با ارزش خود را به آن ها بسپارید، به همین خاطر است که پیشنهاد می کنیم از دیتاسنترهای خارجی معتبر استفاده کنید که اصطلاحا حساب خود را پس داده اند و از سراسر دنیا کاربران بسیار زیادی دارند.
  • پشتیبانی فنی در دسترس : دیتاسنترهای ایرانی معمولا از پشتیبانی فنی در دسترس تری نسبت به دیتاسنترهای خارجی برخوردار هستند. پشتیبانی فنی در دیتاسنترهای داخلی به دلیل ارتباط بیشتر با کاربران، بهتر و سریع تر انجام می شود ولی همیشه هم این طور نیست؛ بسیار دیده شده است که دیتاسنترهای خارجی عملکردی بهتر در این خصوص از خود نشان داده اند ولی به دلیل بعد مسافت، به صورت کلی این طور گفته می شود که پشتیبانی هم زبان و در دسترس در داخل ایران برای کاربران ایرانی کار را ساده تر می کند.

معایب دیتاسنترهای ایرانی

  • ارتباط اینترنت : ارتباط اینترنت در ایران معمولا کند است و این امکان وجود دارد که این موضوع برای برخی کاربران مشکل ساز باشد و همواره هم مشکل ساز بوده است!
  • پهنای باند محدود : بیشتر دیتاسنترهای ایرانی پهنای باند محدود دارند و در نتیجه ممکن است در برخی موارد نتوانند پاسخگوی نیازهای بسیار بزرگی باشند.
  • قوانین کشور : قوانین کشور ممکن است به شکلی باشد که اطلاعاتی که در دیتاسنتر قرار دارد، به دلایل قانونی در دسترس دولت باشد که این می‌ تواند برخی کاربران را از استفاده از دیتاسنترهای ایرانی منع کند.

بهترین دیتاسنترهای خارجی

در دنیای امروز، با گسترش فناوری اطلاعات و افزایش نیاز به فضای ذخیره‌ سازی و پردازش داده، دیتاسنترهای بزرگ و پیشرفته در سراسر جهان به کار گرفته می‌ شوند. این دیتاسنترها از ظرفیت بالا، امنیت بالا و زیرساخت‌ های پیشرفته برای پشتیبانی از سیستم‌ های اطلاعاتی بزرگ و حساس بهره می‌ برند. در زیر به برخی از بهترین دیتاسنترهای دنیا اشاره شده است:

  1. Switch Data Centers
  2. Google Data Centers
  3. Microsoft Data Centers
  4. CyrusOne Data Centers
  5. IBM Cloud Data Centers
  6. Digital Realty Data Centers
  7. China Telecom Data Centers
  8. NTT Communications Data Centers
  9. Amazon Web Services Data Centers
  10. Equinix International Business Exchange (IBX) Data Centers

در نظر داشته باشید که این دیتاسنترها از ظرفیت بالایی برای ذخیره‌ سازی داده‌ ها، شبکه‌ های پیچیده ارتباطی، زیرساخت‌ های پیشرفته برای پشتیبانی از سیستم‌ های اطلاعاتی بزرگ و حساس و امنیت بالایی برخوردار هستند. اگر می خواهید بزرگترین دیتاسنترهای جهان را بشناسید، این مقاله را مطالعه فرمایید.


خلاصه مطلب و کلام پایانی

دیتاسنتر یا مرکز داده به مجموعه ای از تجهیزات سخت‌ افزاری و نرم‌ افزاری گفته می‌ شود که برای نگهداری، مدیریت، پردازش و ذخیره‌ سازی داده‌ های یک سازمان، شرکت یا ارگانی استفاده می‌ شود. این مجموعه شامل سرورها، شبکه‌ ها، ذخیره سازهای داده و تجهیزات امنیتی می‌ شود که همه با هم به یکدیگر متصل شده و به صورت مستقل و در محیطی کنترل شده قرار دارند.

استفاده از دیتاسنتر به دلایل متعددی از جمله کاهش هزینه‌ ها، افزایش سرعت پردازش، افزایش قابلیت اطمینان و کاهش ریسک از دست رفتن داده‌ ها، بهبود امنیت و دسترسی به داده‌ ها در هر زمان و مکان، کاهش مصرف انرژی و مراقبت از محیط زیست و … بسیار مهم است. در دیتاسنترها، شرکت‌ ها و سازمان‌ ها می‌ توانند به سرویس‌ هایی مانند ذخیره‌ سازی داده، پردازش داده، اجاره سرور، امنیت شبکه، پشتیبانی فنی و … دسترسی پیدا کنند و از آن ها استفاده کنند.

برخی از دیتاسنترها، به عنوان مثال در خدمات مربوط به سرور، شبکه، فضای ابری، مجازی‌ سازی، مدیریت دستگاه‌ های دیجیتالی و دسترسی از راه دور فعالیت می‌ کنند. در این مقاله به شما توضیح دادیم که به چه دلیل دیتاسنترهای خارجی می توانند گزینه های به مراتب بهتری برای کاربران ایرانی به حساب آیند، پس حتما این را در نظر داشته باشید تا در ادامه بین بهترین مراکز داده خارجی که اعتبار و شهرت جهانی دارند، قادر به انتخاب بهترین مورد با توجه با نیازها و بودجه خود باشید.

در این مطلب همانطور که قول داده بودیم، به این پرداختیم که مرکز داده به چه معناست و چطور باید بهترین دیتاسنتر را برای استفاده انتخاب کنیم.

همچنین اگر دوست دارید در مورد عجیب ترین دیتاسنتر جهان یعنی دیتاسنتر Natick که کف اقیانوس کار می کند، اطلاعات جالبی به دست آورید، همین الان این مطلب را مطالعه کنید.

حال که دیگر می دانید مرکز داده به چه معناست و چطور کار می کند، فکر می کنید دیتاسنتر خارجی برای شما مناسب تر است یا ایرانی؟


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *