آیا با انواع دیتاسنتر آشنایی دارید؟ فرض کنید که به هر دلیلی نیاز به استفاده از خدمات ابری و دیتاسنترها را دارید، فکر می کنید که کدام نوع دیتاسنترها برای استفاده شما و یا کسب و کار شما بهترین گزینه است؟ تا زمانی که انواع دیتاسنتر را نشناسید، چطور می توانید بهترین نوع دیتاسنتر را برای خود انتخاب کنید؟! در این مطلب قصد داریم به شما کمک کنیم تا با انواع دیتاسنتر آشنا شوید تا بتوانید بهترین انتخاب را بین مراکز داده معتبر داخلی و خارجی داشته باشید.

انواع دیتاسنتر

همان طور که احتمالا می دانید، مرکز داده محیطی است که در آن چندین سرور، تجهیزات شبکه ای و امکانات زیر ساختی برای پردازش و نگهداری داده های گوناگون وجود دارد. به بیان دیگر دیتاسنتر محلی است که در آن چندین سرور در کنار یکدیگر قرار گرفته و به شکل شبانه روزی برای پردازش، ذخیره سازی و ارسال داده ها اقدام می کنند. بیشتر ساختمان های دیتاسنتر به سیستم های پیشرفته امنیتی، تهویه اطفا حریق، پشتیبان برق و … مجهز اند. به منظور طراحی و راه اندازی دیتاسنتر از یک شبکه بزرگ متشکل از اطلاعات بسیار فراوانی بهره می گیرند که این شبکه امکان ارائه سرویس های گوناگون را برخوردار است.


پربازدیدترین : انتخاب دیتاسنتر مناسب


انواع دیتاسنتر با توجه به موارد گوناگونی مانند تکنولوژی مورد استفاده، کاربردی که دارند، هزینه های راه اندازی و … به انواع گوناگونی دسته بندی می شوند. امکان دارد بعضی از دیتاسنتر ها قدیمی باشند و بعضی هم جدید، یا این که بعضی گران قیمت باشند و بعضی دیگر ارزان قیمت و … همچنین بعضی مواقع امکان دارد که بین دسته بندی های گوناگون دیتاسنتر همپوشانی وجود داشته باشد. به صورت کلی می توان دیتاسنترها را به 5 گروه کلی تقسیم بندی کرد که شامل دیتاسنترهای عمده، دیتاسنترهای کولوکیشن، دیتاسنترهایی با سرویس مدیریت شده، دیتاسنترهای سازمانی، دیتاسنترهای ابری و دیتاسنترهای هم مکان می شود.

آشنایی با انواع دیتاسنتر

با انواع دیتاسنترها به صورت کلی آشنا شدیم و در این بخش قصد داریم کمی عمیق تر تفاوت انواع مراکز داده را بررسی کنیم؛

1. دیتاسنتر ابری

مرکز داده ابری یکی از انواع دیتاسنتر به حساب می آید که در آن شرکت ارائه دهنده خدمات از دیتاسنتر مدیریت و مراقبت می نماید. جالب است بدانید که سازمان‌ ها بدین وسیله قادرند داده‌ ها را در چهارچوب زیرساخت مجازی در حال اجرا بر روی سرورهای ابری مدیریت نمایند. لحظه ای که داده در سرور ابری بارگزاری می‌ شود، بلافاصله تقسیم و در مکان‌ های گوناگون ذخیره خواهد شد. این را هم باید در نظر داشت که در صورت وقوع رویدادهای غیرمنتظره، ارائه‌ دهنده ابری یک نسخه پشتیبان ارائه خواهد کرد. بعضی از شرکت‌ های ابری خدمات ابری سفارشی‌ سازی شده را در اختیار کاربران خود قرار می دهند تا دسترسی منحصر به‌ فردی به محیط ابری خود داشته باشند.

این خدمات به عنوان ابر خصوصی هم معروف اند. از طرفی، ارائه دهندگان ابر عمومی منابع را از طریق اینترنت در دسترس شما قرار می‌ دهند. AWS آمازون و Azure مایکروسافت چند ارائه دهنده ابر عمومی پرطرفدار در جهان به حساب می آیند. لذا سازمان ها با استفاده از خدمات ابری تنها می بایست هزینه منابع سخت افزاری را پرداخت کنند. دیگر هیچ دردسر و نگرانی در مورد آپدیت منظم سرور، قابلیت های امنیتی، هزینه‌ های خنک کننده و … وجود نخواهد داشت.

2. دیتاسنتر edge

این نوع از دیتاسنترها، اندازه نسبتا کوچکی دارند و در مجاورت جمعیتی که به آن‌ ها خدمت می‌ کنند، ساخته می شوند. این مراکز داده، این امکان را در اختیار سازمان ها قرار می دهند تا محتوا و خدمات را با حداقل تاخیر ارائه دهند که به صورت معمول با اندازه و اتصال آن‌ ها به کاربران محلی مشخص می‌ گردد. ویژگی اصلی این مراکز داده اندازه کوچک و ساخت ساده آن ها محسوب می شود. حداقل زمان تاخیر یکی از مواردی است که در این نوع از دیتاسنترها مورد توجه است. طبیعتا دیتاسنترهای سنتی فاقد این قابلیت ها می باشند، ولی همچنان با اندازه کوچک خود و سفارشی سازی این کمبود را برای کاربر نهایی جبران می کنند.


پربازدیدترین : بررسی امنیت دیتاسنتر چگونه است؟


این نوع از دیتاسنترها به صورت معمول در محل سازمان قرار دارد، لذا به این خاطر به مراکز داده سنتی شباهت دارد. به صورت معمول یک شرکت خارج از محل این مراکز را مدیریت می کند. این دیتاسنتر در معماری edge نقش حائز اهمیتی را بر عهده دارد و ذخیره سازی و محاسبات داده‌ ها را انجام می دهد. مطالعات اخیر ثابت کرده است که مراکز داده edge پشتیبانی موثری را از اینترنت اشیا و خودروهای خودران برای بهبود تجربه مشتریان ارائه می‌ دهند. در واقع این اطلاعات برای نفوذ به بازار محلی یا بهبود عملکرد شبکه ارزش بسیار زیادی دارند.

3. دیتاسنتر مدیریت شده

برخلاف مراکز داده سازمانی که مستقیما به وسیله سازمان‌ های مدیریت می‌ شد، مراکز داده مدیریت شده به وسیله شرکت‌ های مستقل راه‌ اندازی و مدیریت می‌ شود. جالب است بدانید که وظیفه‌ این مراکز داده، ارائه‌ خدمات شامل پردازش، ذخیره‌ سازی و وب سرور به سازمان‌ ها، شرکت‌ ها و کسانی است که از مراکز داده خصوصی بهره مند نیستند. شیوه‌ کار این مراکز داده به صورت اجاره‌ سرویس می باشد، نه خرید سخت‌ افزار.

سازمان یا شرکت به ازای خدماتی که از مراکز داده می گیرد، در دوره‌ های ماهیانه، 3 ماهه یا سالانه هزینه‌ اجاره‌ آن را پرداخت می کند که نسبت به خرید سخت‌ افزار و تهیه‌ محل نگهداری و پشتیبانی آن شرایط هزینه ای بسیار بهتری دارد و می توان گفت که صرفه اقتصادی در برونسپاری این کار است. در این شیوه سازمان‌ ها تقریباً هیچ ارتباط فیزیکی با سرورها و تجهیزات شبکه ندارند و تمرکز تیم فناوری اطلاعات آن‌ ها تنها بر روی استقرار سامانه‌ های نرم‌ افزاری و یا ذخیره‌ داده‌ های حساس معطوف می‌ شود؛ لذا در کنار صرفه‌ جویی در هزینه‌ های سازمان، به علت تمرکز تیم فنی مرکز داده بر روی مسائل پایداری سرور و شبکه، اختلالات خدمات حداقل خواهد شد.

این نوع از مراکز داده سرویس مد نظر سازمان یا کسب و کار را در اختیار تیم فناوری اطلاعات قرار داده تا مسائل نرم‌ افزاری لازم پیکربندی و مدیریت شود. به بیان دیگر، انتخاب نوع سیستم‌ عامل، نرم‌ افزارهای لازم سازمان و نحوه پیکربندی آن‌ ها از اختیارات دیتاسنتر خارج است و به فرد حقیقی یا حقوقی اجاره‌ کننده‌ خدمات واگذار خواهد شد. جالب است بدانید که دیتاسنترهای LeaseWeb ،OVH و Hetzner از معتبرترین دیتاسنترهای خدمات مدیریت شده محسوب می شوند که در مقالات جداگانه ای به معرفی هر کدام پرداختیم.

4. دیتاسنتر سازمانی

این نوع دیتاسنتر تنها برای پشتیبانی از یک سازمان ساخته می شود و یک مرکز خصوصی به حساب می آید. با توجه به راحتی مصرف کننده، مکان آن می‌ تواند در محل یا خارج از محل باشد. به عنوان مثال چنانچه یک وب‌ سایت از کانادا اداره شود و مخاطبان هدف آن دانش‌ آموزان یک مدرسه در آمریکا باشند، اولویت انتقال مرکز داده به آمریکا برای کاهش زمان بارگذاری است.


پربازدیدترین : بزرگترین دیتاسنترهای جهان


دیتاسنتر سازمانی معمولا مطابق با مالکیت و هدفش شناخته می‌ شود. اجزای اصلی یک مرکز داده سازمانی شامل چندین دیتاسنتر است که هدف آن ها حفظ عملکردهای ضروری تعریف شده است.

5. مراکز داده کولوکیشن

مرکز داده کولوکیشن، به منظور نگهداری سرور شخصی، به متقاضیان فضا اجاره می‌ دهد. کولو دیتاسنتر یکی از روش هایی به حساب می آید که دارندگان سرورها در شرکت‌ ها و سازمان‌ ها قادرند مکانی برای سرور خود اجاره نمایند. بنابراین چنانچه جای خوبی برای نگهداری سرور خود در محل شرکت و سازمان خود در اختیار ندارید و یا تعداد سرورهای شما کم است و به اندازه‌ ای نیست که بتوانید هزینه اتاق سرور را توجیه نمایید، می‌ توانید فضای لازم خود را از مرکز داده ای به نام Colocation Center اجاره فرمایید.

همان طور که گفتیم، دیتاسنتر، روشی برای نگهداری سرور می باشد و می‌ توان سرور شخصی خود را با هر مشخصاتی که باشد به جای نگهداری در شرکت یا سازمان، در یک مرکز داده قرار دهید. اجاره بهای آن با توجه به 3 فاکتور پهنای باند، میزان پاور مصرفی و تعداد یونیت مورد نیاز برای شما مشخص خواهد شد.

بدین شکل نگهداری در مرکز داده Colocation یا Co-location یا Colo گفته می شود. در این روش، مرکز داده وظیفه دارد که در کنار مکان فیزیکی، پاور لازم، پهنای باند، آدرس IP، اتصال به اینترنت، سیستم‌ های خنک کننده، امنیت فیزیکی، مانیتورینگ و Uptime را نیز تامین نماید. چنانچه نیروی آی تی ندارید کولو کردن سرورها می توانند بهترنی گزینه برای شما و کسب و کار شما به حساب آیند. جالب است بدانید که به صورت کلی دو نوع کولو داریم که به شرح زیر می باشند:

  1. کولوکیشن Retail : قابلیت های اندکی دارد و تنها زیرساخت تجهیزات مانند رک را برای اجاره فراهم می کند.
  2. کولوکیشن Wholsale : همه قابلیت های دیتاسنتر را دارد و برای افراد و سازمان هایی مناسب است که قرار است در آینده توسعه پیدا کنند و فضای به مراتب بیشتری را احتیاج داشته باشند. برای مثال در سال ۲۰۰۷ بعضی شرکت‌ ها مثل فیس بوک، مایکروسافت و یاهو به فضایی بیشتر از یک رک نیاز داشتند، ولی زمان کافی برای ساخت سایت جدید نداشتند. در چنین شرایطی به صورت یکجا و عمده دیتاسنتر را اجاره می‌ کنند. این امکان را به عنوان MTDC یا Multi Tenant Data Center il نیز شناخته ایم.

6. دیتاسنتر عمده

دیتاسنتر عمده، در مقیاس بزرگ کار می کند و می‌ تواند هزاران یا میلیون‌ ها سرور را در خود جای دهد. شرکت‌ هایی که حجم دیتای آن ها بسیار زیاد است، این نوع دیتاسنتر را مورد استفاده قرار می دهند؛ ضمنا قابلیت ارتقا نیز در آن ها تعریف شده است. دیتاسنتر Hyperscale گزینه پرطرفداری به حساب می آید و با توجه به افزایش نیاز به ذخیره سازی، این مراکز داده قادرند راهکار خوبی برای رشد کلود، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و IoT به حساب آیند که فضای ذخیره سازی بیشتری برای ذخیره داده و اطلاعات مورد نیاز است.

چه سازمان‌ هایی به مرکز داده احتیاج دارند؟

داده‌ ها در حقیقت حائز اهمیت ترین دارایی هر سازمان به حساب می آیند و کسب‌ و کارها با چالش‌ های بسیار عجیبی برای مدیریت و اداره آن‌ ها روبرو هستند. مدیریت داده برای شرکت‌ ها جهت بهبود کسب و کار بسیار اهمیت دارد. اکوسیستم‌ هایی که در اطراف Big Data و Data Analytics رشد می‌ کنند موجب می شود شرکت‌ ها ابزارهایی را برای مدیریت داده های روزمره هدف قرار دهند.


پربازدیدترین : بهترین دیتاسنترهای جهان


از همین روی کسب‌ و کارها به دیتاسنترهای مجهز مهاجرت می کنند تا داده‌ ها را به بهترین شکل مدیریت نمایند. مراکز داده به اولویت اصلی مشاغل در سرتاسر دنیا بدل شده اند تا احتیاجات زیرساخت فناوری اطلاعات آن‌ ها را فراهم نماید. در حقیقت مراکز داده فراتر از یک مرکز ذخیره سازی ساده رفته اند. آن‌ ها به یک پارامتر کلیدی در دنیای کسب و کارها بدل شده اند.

انواع مراکز داده به نوع خاصی از امنیت احتیاج دارند. بعضی از قابلیت های امنیتی در حقیقت از امکانات آپتایم تشکیل شده‌ اند، مثل چندین منبع انرژی، کنترل‌های محیطی متعدد و … دیتاسنتر را می‌ توان در چهار طبقه قرار داد. هر طبقه با یک فرایند تجاری خاص مرتبط است و شاخص مناسبی را برای نگهداری از انواع دیتاسنتر و مقاومت آن در برابر خطا مشخص می کند. اساسا هر لایه نشان دهنده آن است که سیستم تا چه حد تحمل خطا دارد و امکان دارد به چه نوعی از امنیتی احتیاج داشته باشد.

اگر دیتاسنتر مورد نظر خود را انتخاب کرده اید اما به علت تحریم هایی که علیه کشورمان وضع شده است، قادر نیستید مستقیما از ایران به منظور افتتاح حساب، وریفای حساب کاربری و استفاده از خدمات متنوع مرکز داده انتخابی خود اقدام کنید، همین الان روی لینک احراز هویت در دیتاسنتر کلیک فرمایید تا راهنمایی های مورد نیاز برای ثبت نام و احراز هویت حساب کاربری مراکز داده معتبر بین المللی را در اختیارتان قرار دهیم. در نظر داشته باشید که ثبت نام و احراز هویت در تمامی دیتاسنترهای معتبر، اگر از راه درستی انجام شود، تنها 2 الی 3 روز زمان احتیاج خواهد داشت و شما پس از آن به سادگی می توانید مثل کاربران سایر کشورها از تمامی خدمات دیتاسنترهای معتبر دنیا، بدون کوچک ترین محدودیتی استفاده نمایید.


نتیجه گیری و کلام پایانی

انواع دیتاسنتر نقش حائز اهمیتی را در امور روزانه مشاغل کوچک و بزرگ بر عهده دارند. سازمان‌ ها بیشتر از هر وقتی نیاز دارند بر داده‌ ها و اطلاعات خود نظارت کنند، به این خاطر که قصد دارند از رقبای خود سبقت بگیرند و تجربه کاربری بهتری را در اختیار کاربران خود قرار دهند. در واقع می توان این طور گفت که کسب و کارها انتخاب می‌ کنند که دیتاسنتر استاندارد خود را طراحی و مدیریت کنند یا فضایی را در یک مرکز کولوکیشن اجاره کنند و از خدمات ذخیره سازی مشترک آن بدون هیچ دردسری بهره مند شوند.

نتیجه نهایی تمامی حالات یکسان است؛ لذا در آینده‌ ای نه چندان دور تقاضا برای فناوری خودروهای خودران، بلاکچین، واقعیت مجازی و متاورس موجبات افزایش رشد استفاده از دیتاسنترها را در ابعاد بزرگ جهانی فراهم خواهد کرد. به زبان ساده تر، انواع دیتاسنتر برای استفاده صاحبان کسب و کارها و شرکت ها کاربردهای بسیار زیادی دارد؛ بدین شکل امکان استفاده از داده ها و انتقال و ذخیره آن ها را دارند. با توجه به نوع شرکت، نیاز آن و هزینه های در دسترس می توان از انواع گوناگون دیتاسنتر که به شما معرفی کردیم، استفاده نمایند.

انواع دیتاسنتر به صورت درون سازمانی، برون سپاری با شرایط مختلف و به صورت ابری وجود دارند. شرکت های خدماتی هم هستند که امکان برون سپاری مرکز داده را به مؤسسات و شرکت ها می دهند. همچنین این شرکت ها و مؤسسات قادرند کار پشتیبانی یا مدیریت مراکز داده را خودشان انجام دهند یا از خدمات شرکت های میزبان در این حوزه استفاده نمایند. به همین خاطر صاحبان مشاغل، شرکت ها و مؤسسات با توجه به نیاز خود یکی از انواع مراکز داده مناسب را برای خود انتخاب کرده و از آن استفاده می کنند.

در این مطلب همانطور که قول داده بودیم، در مورد انواع دیتاسنتر ها با شما صحبت کردیم.

همچنین اگر دوست دارید در مورد عجیب ترین دیتاسنتر جهان یعنی دیتاسنتر Natick که کف اقیانوس کار می کند، اطلاعات جالبی به دست آورید، همین الان این مطلب را مطالعه کنید.

حال که دیگر انواع دیتاسنتر را می شناسید، فکر می کنید کدام نوع از آن ها برای شما و کسب و کار شما مناسب باشد؟


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *